Hej,

Gjorde om taket i höstas med nya pannor, papp och råspont på vårt Mockfjärds elementhus från -64.
Taket är "delat" och har två nockdelar i olika nivå, se bifogad ritning.
Vinden är enbart isolerad med spånmoduler.

Vid bytet följde det befintliga och gjorde takfotsventilation runt om.

Upptäckte för några dagar sedan att en liten del av takfoten har börjat mögla, detta vid del av taket som är delat/olika nivå och där det vintertid samlas mycket snö.
Vad tror ni är orsaken till detta? Kan det vara snön som isolerar denna del och gör taket varmare vilket resulterar i fukt när varmt och kallt från ventilationen möts?
Ytterdörren är även vid detta område och relativt nära, kan kanske vara en orsak.

Något förslag på en bra lösning för att undvika mer mögel vid nästa vinter/vår? Det är endast denna del av taket som har spår av mögel.
Trygghetsvakten och liknande lösningar känns onödigt då det endast är en liten del av taket som är drabbat.

Funderar själv på att sätta igen takfotsventilationen men är osäker om detta skall göras just vid det drabbade området eller runt om och enbart ha ventilation vid gavelventilerna.

Tacksam för råd och tips.
 
  • IMG_20110714_201057.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • ritning.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Antagligen beror möglet på kondenserad fukt och enda sättet att bli av med detta är att sänka den rellativa fuktigheten i luften på vinden.
Kolla så att du inte har läckage av innomhusluft just på det stället dvs hål i fuktspärren?
Jag skulle tippa att du har ett hål eller saknar plastfolie i närheten av möglet!

En annan orsak kan vara att snö ligger kvar och kyler taket när ytterluften är mättad med fukt och då kondenserar fukten vid tex 5+ vilket är favorittemp för mögel!

Eller en kombination.

Botemedel är att först spruta balsamterpentin på möglet du behöver andningsmask!låt terpentinet sjunka in och torka!OBS använd riktigt terpentin inte syntetiskt!
Därefter använda en tork tilsammans med avfuktare
 
Tror själv inte att det är inomhusluften som orsakar just detta även om fuktspärren säkerligen kunde vara bättre vad gäller vinden totalt.
Har monterat in en frånluftsfläkt nyligen vilket borde förbättra klimatet på vinden något ifall innomhusluften har varit en bidragande orsak.

Troligen beror det på snön som ligger kvar extra länge just på detta ställe, frågan är om det går att göra något lokalt åt detta ( mer än skotta taket vilket jag alltid förstör takpannor på :) )

Skulle även eventuellt kunna vara luft från ytterdörren som kondenserar mot taket men det känns någorlunda långsökt, dörren sitter 1 meter längre in och ca 50 cm ner från takfoten.

Det är som tidigare nämt väldigt lokalt, runt om huset i övrigt finns det inga synliga spår av mögel.
 
Saken är också den att du inte byggde bort riskkonstruktionen "kallvind" när du gjorde om taket. En kallvind möglar alltid mer eller mindre i vårt klimat, det är rena lotteriet.

Mögel på undersidan om undertaket beror på att luft kondenserar mot en kall yta. Snö på taket gör saken bättre vintertid, då det fungerar som isolering - men kan förstås kyla taket om det ligger kvar in på våren. Tveksamt om det räcker för att skapa kondens på undersidan.

Jag kan sätta högerarmen på att det är inomhusluft som når dit upp vinterid. Ju kallare temperatur ute, desto mer rimforst samlas i kallvinden. Antingen kommer luften via ytterdörren, som inte är snortät, eller via en bristfälligt utförd ångspärr i bostadens väggar och tak. Sen kan frostutfällning uppstå helt utan påverkan från bostaden. Titta ut vacker en vinterdag. Det är rimfrost överallt. Så ser även din kallvind ut på insidan. All denna frost skall smälta och föras ut på något mirakulöst vis. Det händer inte, utan istället sugs fukten upp av byggnadsmaterialet.
 
Om tid funnits hade jag eventuellt byggt bort kallvinden. Köpte huset i september. Takpannor var dåliga och inget hade gjorts sedan -64, dock såg råsponten bra ut och tanken var att den skulle behållas. Vågade inte chansa med att det skulle hålla en vinter till och gjorde ett snabbt byte. Visade sig att råsponten var spikad från insidan (elemnthus) samt hade konstiga skarvar vilket medförde ett oplanerat byte av råspont.

Vad kan tänkas vara den bästa lösningen på detta?( utan att göra om taket). Sätta igen takfotsventilationen just den sträcka som är utsatt? Sätta igen allt och prova med trygghetsvakten eller liknande?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.