Hej,

Vi köpte ett nytt hus för ett och ett halvt år sedan. Huset har en tillbyggnad, i två plan, där den enda uppvärmningen består av vattenburen golvvärme. Denna golvvärme har vållat oss bekymmer under de två vintrar vi nu bott här.

På övervåningen (vårt sovrum) sjunker temperaturen ner mot 10 grader när det är kallt ute om vi inte har sovrumsdörren på vid gavel mot resten av huset. I sonens rum, på bottenvåningen, blir det å andra sidan varmt så det snurrar. Vår första tanke var att problemet i vårt rum bestod av kallras, eftersom vi har sex meterstora fönster i rummet. Problemet försvann dock inte efter att vi extraisolerat fönstren. Lite bättre blev det dock.

Nu råkade jag springa på den förre ägaren på stan och frågade om han möjligtvis modifierat golvet på något sätt (han ägde bara huset ett kort tag). Det visade sig att det var klinkergolv i rummet när han köpte huset och eftersom han inte tyckte det var snyggt så lade han över en två-centimeters spånskiva och sedan klickgolv ovanpå alltihop. Detta måste väl påverka värmefördelningen negativt? Kan värmen snarare tvingas nedåt, och därmed värma sonens rum uppifrån?
Vår tanke är att tömma ur rummet och riva upp det nya golvet, men vill bara få bekräftelse i att vi tänker rätt - innan vi river garderober, lister och golv.

//Jenny
 
Det låter ju spontant som en rimlig förklaring, men man kan även misstänka annat med tanke på den mycket låga temperaturen på övervåningen. Är den korrekt dimensionerad t.ex.?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.