Jag och sambon köpte en lägenhet i okober månad, det hade lagts nytt golv i lägenheten 2016. När vi var på visning i september och sedan när vi flyttade in i November såg golvet väldigt fint ut och hade inga glipor/sprickor.

Nu har vi dock märkt att det har börjat bli en hel del glipor i golvet i samtliga rum, vissa mer än andra. Gliporna har inte upstått längs med listerna utan de är ofta i mitten av rummen och tvärs över hela plankorna, alltså vägg till vägg. Som mest är det i vardagsrummet där det gått isär ca 3mm. Enligt sambons pappa och bror var detta inget att oroa sig över då kombinationen av flytande golv och torr luft på vintern gör att trät drar ihop sig. Jag tycker ändå det är lite oroväckande att det går isär mitt i rummet och inte längs med listerna?

Golvet i fråga är 3stavs parkett från Berg Berg
https://www.bygghemma.se/golv-och-v...saltholmen-ask-3-stav-vit-mattlackad/p-342715

Springan som är ca 3mm
GfpRLcx.jpg

pL2OObQ.jpg

V77LFE4.jpg

I köket där golvet gått isär längs hela långisdan av köket, ca 4 meter
gy8uUtn.jpg


Bör vi vara oroliga och eller kontakta säljaren? Om golvet är lagt av en firma täcks detta in i någon sorts garanti?
 
  • Gilla
sir_erken
  • Laddar…
Det är extremt torrt nu och har varit länge så allt trä har torkat ut ordentligt. Vi har glipor i golven som vi inte sett tidigare under de 10 år vi bott här så jag håller med sambons pappa. Inget att oroa er för i dagsläget, men ha koll på att det går ihop framåt sommaren igen.
 
Det är extremt torrt nu pga den sega vintern. Men, om golvet är lagt flytande skall inte springorna uppstå där, utan rörelserna skall märkas vid kanterna under golvlisterna. Det kan vara ett tecken på slarvig limning. Om det är ett flytande golv alltså...
 
Problemet är om golvet är lagt under köksskåpen (det ser ut som ett kök på bilden). Då trycker de ju ner golvet och det blir svårare för det att ta upp de naturliga rörelserna som uppkommer när luftfuktigheten ändras. Då blir det sådär. Men i ett "vanligt" rum så ska det inte spricka mitt i rummet, om det är ett klickgolv som läggs utan limning ska skarvarna vara så starka att de klarar att hålla ihop golvet. Det vanliga felet som man brukar göra med flytande golv är ju att man inte har tillräckligt med plats i kanterna för expansion, men då reser sig golvet istället.
 
  • Gilla
Torkad gubbe
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.