Hejsan, JFB löser ut golvärmen efter ca 10 sek. Vet inte riktigt vad jag ska göra faktiskt. Har ohmmätt mellan nolla och jord och det är oändligt. Har tyvärr inte tillgång till någon megger. Nån som har ett förslag
 
Är slingan gammal/ganska ny och inte haft JFB tidigare? För värmeslingor har funnits krav på JFB sedan ganska länge. Vet du om det finns något protkoll kvar på meggning och ohm-mätning av slingan? Tillverkarna har det som krav om garantin ska gälla.
 
Kolla ALLA grupperna i centralen, felet behöver inte ligga i golvvärmen. Och för att du ska ha en vettig möjlighet att hitta felet måste du nog köpa eller låna en megger alternativt ta dit någon som har en megger.
 
Jag var slarvig, mätte upp kortslutning mellan PE och N och garagets grupp va boven i dramat.

Tack för hjälpen
 
De enklaste felen är alltid de svåraste att upptäcka.

//Patrik
 
Ja, det brukar vara så:)
 
Lite uppdatering: Angående garaget som slog ut JFB:n så felsökte jag och till min stora förvåning så ser jag att knappen som slår på lysrören går till jord, (man har alltså lagt jorden som tändtråd, som senare fortsätter som jord). Men det har alltid fungerat och säkringen har inte gått. Det som man ska tänka på är att den jorden som låg på knappen gick vidare mot lysrören via jorden till jord. Är det så att strömmen tar enklaste vägen mot lamporna ist. för jord. Kan säga att jag blev rent av skraj och bara slet ner alla kopplingar och gjorde om det rätt. Men kan nån förklara hur fan det fungerade. Har strömmen gått runt via PEN-skenan och tillbaka?
 
Redigerat:
Är det bara en belastning mellan så blir det ingen kortis
 
Ja, nu va jag snabb och rev ner det. Men belastningen (tror jag) låg parallelt med PEN-skenan så därför får jag inte ihop det. Strömmen tar ju lättaste vägen, men som sagt, det kan nog ha vart så att belsastningen låg emellan.

Sak samma, nbu är det fixat:)
 
Gulgrön som tändtråd måste ha gått till lampan, inte ihop med de andra jordarna

Jag uppfattade det först som att du även hade jord som nolla i armaturen
 
Ja, detta var lite oklart. Var det gul/grön från strömställaren? Säker på att den var ihopkopplad med skyddsjorden och inte gick direkt i lysrörsarmaturen, som Rikard sa? Var det en EKK/EKLK 3G1,5 som användes vid trappkoppling?

//Patrik
 
Alltså, jag blir lite osäker nu, men som sagt. JFB:n löste direkt när man la på last och detta berodde på att det var kortis mellan PE och N, ifrån garaget. Jag gick ut och kikade i brytaren som tänder lysrören och där låg jorden på knappen, så i ena läget så slöt man knappen mot jord. Varför går inte säkringen då??

Men det fungerade ju innan. Det måste ju ha varit så att man slöt nollan i knappen och i andra läget la man nollan mot jord. För så fort jag tog bort jorden så fick jag riktiga värden på kabeln, oändligt alltså. Men hade det varit så att man slöt fasen mot jord så ska ju säkringen gå direkt, ska tillägga att kabeln är ganska lång så allt kan ju ha blivit en belastning. Men den troliga sanningen är nog att fasen låg direkt mot lamporna och så bröt man nollan och på andra sidan knappen låg mot jorden.

Kan säga att eldragningen i garaget var helt horribel. Vi har bott i huset i ca 1 år och föregående ägere har varit minst sagt vårdslös. Det hängde kablar med full spänning mm. Känns bra att JFB:n är inne nu:)

Just nu ångrar jag att jag inte tog kort på det. Som sagt, jag slet ner kopplingarna och gjorde det riktigt.
 
Mätte du upp 230 V mellan fas och jord i brytaren eller kollade du på färgerna bara?

//Patrik
 
Nej, jag mätte aldrig bara kollade, men jag tror att det var kopplat som jag skrev innan.

Men har en liten annan fundering om varför:)
Jag satt och diskuterade med en gammal arbetskamrat angående installationer. Om man har fel i en anläggning som jag hade igår, kortis mellan PE och N. Så fort man kopplar in en last så löser JFB:n Men om man har en trefasspis inkopplad UTAN nolla. Lastar man på trefasspisen genom att man sätter på plattan så löser inte JFB:n ut. vid kortis mellan PE och N. Men spisen är ju skyddad via JFB:n ändå. Hur fungerar det? JFB:n inte har någon nolla att mäta mot?
 
Det går ingen ström i nollan eftersom faserna belastas lika
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.