Hej

vi ska bygga ut vårt hus med ca 100 m2 (två sovrum, bardum och ett allrum, jag undrar om någon kan uppskatta ungefär vad det skulle kosta (mellan tummen och pekfingret) att dra el och installera uttag och dimmers osv. snickarna kommer dra rör och sätta dosorna så det har vi redan gjort när elekrikern kommer.
 
tommib
Helt omöjligt att svara på utan att veta förutsättningarna i detalj. Hur många apparater (=strömbrytare/uttag/annat) rör det sig om? Är det en "smart" installation med KNX eller standard? Finns det lediga grupper i centralen och var ligger den i förhållande till utbyggnaden?

Detta med att snickarna ska dra rör och sätta dosor bör ni också stämma av med en elektriker om de inte redan har en som de samarbetar med. Det kan bli väldigt fel och en elektriker som kommer i efterhand kanske inte vill använda det som är framdraget. Man bör försäkra sig om att den som ska sätta dosor och dra slang är kompetent att göra det eftersom det inte bara är att slänga upp lite grejer. Hur det kopplas ihop styr hela installationen senare och det är egentligen den delen som är svår. Att dra i lite FK i rören och koppla är enkelt. Dessutom är slang/dosor en del av den fasta installationen och får endast utföras av en elfirma med auktorisation.
 
Precis som tommib skriver gällande slang, dosor mm, så måste ni prata med den elektriker/firma som ska göra installationen innan ni ens köper något material. Elektrikern vill antagligen prata en del med den som monterar materialet.
 
Hej

En standardinstallation och det finns plats i centralen. Tillbyggnaden är en prefabkonstruktion (taklyft på befintlig byggnad) som produceras på fabrik, där monterar de rör och dosor så jag antar att de är auktoriserade att göra det... men ska absolut stämma av det.

Vad är standard i ett sovrum när det gäller uttag? man kan väl räkna med tre dubbeluttag, en lampknapp och en taklampa i varje rum, i så fall skulle jag uppskatta 5 takuttag, 5 lampknappar och 12 dubbeluttag
 
tommib
Standard är ett dubbeluttag per 2 (eller är det 3) meter vägg. Alla möblerbara väggar ska ha ett uttag. Om det är små rum räcker säkert tre uttag per rum, annars är det inte fel att ha fyra. Det beror på planlösningen. Nu får du väl det som de bygger på fabriken så du kanske inte har så mycket val men å andra sidan låter det rätt konstigt att man bygger färdigt insidan av väggarna också?

Har inte leverantören en elektriker de samarbetar med? Man måste fundera lite på gruppfördelningen också så att det inte blir så att hela övervåningen matas från en grupp. Minst två skulle jag säga, tre om det är annat än sovrum där uppe. Det måste finnas någon slags tanke på hur detta ska anslutas till din befintliga elinstallation, annars kan man inte montera saker på fabrik. Fråga leverantören hur de har tänkt sig det.
 
Förmodligen har husleverantören tänkt på det hela. Har dom inte tänkt på det så går det säkert ändå inte att ändra utan att det kostar en massa extra.
 
tack för hjälpen,

vi kommer sitta med leverantören och ritar in hur många uttag per rum och var osv, sedan producerar de sina delar i fabrik och monterar, så det vi kommer behöva elekriker till är själva installationen att dra kabel och montera uttag och dimmers samt koppla in i centralen.

det jag ville veta är (om det går) en ungefärlig kostnad... men det kanske är svårt att uppskatta i förväg..
 
tommib
Det är nog väldigt svårt utan att känna till förutsättningarna mer i detalj, som sagt. Något ni troligen kan spara pengar på är att köpa materiel själva men då blir elektrikern potentiellt sur och vill ha mer per timme. Se till att kolla priserna med elektrikern och gå inte på något tjafs om att elbutik.se eller liknande näthandlare inte säljer exakt samma Elkouttag som Ahlsell. Är E-numret samma är också produkten det.
 
  • Gilla
osjak
  • Laddar…
tommib tommib skrev:
Det är nog väldigt svårt utan att känna till förutsättningarna mer i detalj, som sagt. Något ni troligen kan spara pengar på är att köpa materiel själva men då blir elektrikern potentiellt sur och vill ha mer per timme. Se till att kolla priserna med elektrikern och gå inte på något tjafs om att elbutik.se eller liknande näthandlare inte säljer exakt samma Elkouttag som Ahlsell. Är E-numret samma är också produkten det.
tack!
 
Göm inte eluttaget, lätt åtkomligt där man kopplar in dammsugare gärna direkt under en brytare så man slipper att bocka sig och centralt placerad så sladden räcker över allt.

Det uttaget glöms oftast och då får man krypa in bak en soffa eller under TV för att dammsuga, det är inte så roligt för all framtid !!
 
  • Gilla
osjak
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.