Hej!

Vi är nya medlemmar på denna sida och vi funderar på att om några år att bygga oss ett hus. Vi är en familj med två vuxna och tre barn från 8 till 14 år och vi vill att barnen ska få ha ett eget rum. Drömmen är väl en stor 1 plansvilla med 6 eller fler rum. Vi har ännu ingen tomt att bygga på men vi letar även det under tiden som vi funderar på vad vi vill ha för hus.

För oss dyker en väldigt massa frågor upp vad det gäller husbyggande.
Modulhus eller lösvirke? Fördelar - nackdelar?
Vilka hustillverkare har flest eller minst klagomål efter färdigt hus?
Vi är i familjen eniga om att vi inte vill ha källare så: Gjuten platta eller torpargrund?
Hur väljer man i denna djungel av hustillverkare? Förändringar av orginalutförande; vad kostar det? Är det billigare att bygga på höjden eller en större grund? Totalentreprenad - är det bäst?

Detta är bara några frågor som vi initialt tänker på. Ser fram emot på Era synpunkter och erfarenheter och gärna viktiga frågor som vi inte fått med?
 
Hej och välkomna!

Nu vill jag inte vara näsvis men de frågor ni ställer är mycket omfattande och finns redan rikligt avhandlade i detta forum.
Man kan använda sökfunktionen (Forum > Avancerad sökning) eller, vilket ofta är mer effektivt, googla (varvid man använder Googles avancerade sökning och skriver "byggahus.se" vid "Domän").

Modulhus eller lösvirke? Fördelar - nackdelar?
- Leta under Forum > Allmänt om hus > Lösvirke; där finns många gamla trådar som diskuterar aspekter på detta.

Vilka hustillverkare har flest eller minst klagomål efter färdigt hus?
- Jag tror inte att ni kan få någon komplett statistik om det här. Däremot hittar ni massor av andras erfarenheter under:
Forum > Referenser - dela erfarenheter av olika företag > Referenser hustillverkare
Forum > Allmänt om hus > Prefab trähus
Det är som vanligt svårt att avgöra hur representativa åsikterna/erfarenheterna är. Av naturliga skäl är det ju de missnöjda som hörs mest.
Någon vis kvinna/man skrev i någon av dessa trådar: Det intressantaste är inte hur många klagomål de får, utan hur de hanterar dem som de får.

Vi är i familjen eniga om att vi inte vill ha källare så: Gjuten platta eller torpargrund?
- Detta har diskuterats i många långa trådar under Forum > Byggnadsdelar & arbetsmoment > Grund & markarbeten
I korthet är det ju oftast de olika grundläggningarnas förhållande till fuktproblematik som diskuterats. Båda har haft sina problem historiskt. När det gäller platta på mark är det främst sjuttiotalets oisolerade plattor med tryckimpregnerad syll, träreglar för golv o dyl som har spökat men de moderna konstruktionerna med tjockt dräneringslager och cellplastisolering verkar ha rått bot på det. När det gäller torpargrunderna är problemstatistiken avskräckande och det gäller hus från så sent som 80- och 90-tal. Nu finns utvecklade varianter ("varmgrund", "klimatgrund" o dyl) som lovar att lösa detta men eftersom de är mindre beprövade skulle jag personligen, om jag skulle bygga nytt nu, ge fördel för platta på mark i det här avseendet.
Däremot har torpargrund andra fördelar. Mycket av VA o dyl som i platta på mark finns oåtkomligt i eller under plattan kan göras tillgängligt för inspektioner och åtgärder och blir därigenom enklare och billigare att underhålla och ändra på. Med platta på mark finns också frågan om vad man gör den dag den i plattan ingjutna golvvärmen har tjänat ut...vilket i o f s lär ta uppåt femtio år och då finns det kanske helt andra lösningar som ingen har tänkt på än...

Hur väljer man i denna djungel av hustillverkare? Förändringar av orginalutförande; vad kostar det?
Båda frågorna är återkommande under Forum > Allmänt om hus > Prefab trähus. I båda fallen finns det knappast något definitivt, objektivt svar utan det beror på vad man är ute efter...

Är det billigare att bygga på höjden eller en större grund?
- Generellt, om vi pratar kostnaden för en given nominell boyta, är 1 1/2- eller 2-plan billigare än 1-plan eftersom grund och tak är dyrare än väggar och mellanbjälklag. Å andra sidan kräver övervåningar trappor som i sig är rätt dyra och tar plats - många hävdar av bl a den anledningen att den nominella boytan kan utnyttjas mer effektivt i 1-planare. Å tredje sidan kan våtrumsenheter i flerplanshus placeras ovanför varandra, varigenom VA-dragningen kan göras mer samlad och därmed enklare och billigare - men vill man utnyttja den fördelen blir det, å fjärde sidan, ännu en parameter som man måste ta hänsyn till i planlösningen...
Sen finns det många andra aspekter på ett eller två plan än de ekonomiska. Många intressanta argument för både det ena och det andra finns i den här tråden: http://www.byggahus.se/forum/planloesningar/69006-1-plan-eller-2-plan.html

Totalentreprenad - är det bäst?
- Finns många trådar om det, mest i Forum > Allmänt om hus > Prefab trähus skulle jag tro.
Allmänintrycket är väl att delad entreprenad gör att man har bättre kontroll över vilka underleverantörer som släpps in, vilket gör att man kan få det billigare och/eller bättre om man har energi, tid och förmåga att hålla på och ragga olika hantverkare, kolla referenser o dyl - eller alternativt om man själv har kontakter i branschen. Har man inget av detta är det förmodligen tryggare med totalentreprenad fast det är ändå ingen totalgaranti mot strul.
 
Tack Farzan för ditt väldigt uttömmande och mycket upplysande svar. Är ju som sagt ny på denna sida har inte upptäckt alla finesser ännu, sen är man väl inte så haj på det här med internet heller. Kommer att läsa mer när tid finnes. Än en gång Tack!
 
Tack för din inlägg staffanobittan sitter med samma funderingar som du har eller hade.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.