Har precis haft en brunnsborrare här som borrat en brunn till djupet av 76 meter. Kom inget vatten så det kommer tydligen nån hit på måndag som ska spräcka, pressar tydligen in vatten med högt tryck eller hur det var. Hur vanligt är det här? Brukar de inte komma vatten när man borrar? Hur vanligt är det att det inte kommer vatten efter spräckning och händer det ofta att man får borra fler hål? Bor i Närke utanför Hallsberg.
Man blir lite nervös att man inte ska få nåt vatten alls, visserligen har vi vattengaranti och behöver bara betala spräckningen på 6250 minus rot om det inte skulle komma nåt vatten fast man vill ju inte bo utan vatten........
 
I brunnsarkivet har alla grannar runtomkring bra med vatten upp till 6000 liter och djupen ligger mellan 40 och 80 meter, visserligen är det några hundra meter mellan alla grannar här.
 
Det är inte ovanligt att man behöver trycka en brunn, och här i Närke vill man inte borra längre ner än 80 m.

Viktigt dock på vilket djup dom trycker, många borrare kan bli lite rädda att det inte ska komma nåt vatten, då trycker dom högt upp vilket gör att du får ytvatten.
Det innebär att du får en 78m djup grävdbrunn.

Vart i Örebro är det?
 
  • Gilla
ChrisseE
  • Laddar…
Ok, det är utanför pålsboda. Killen som ska trycka är externt anlitad. ALLA grannar inom 1 km runtomkring har borrad brunn alla på djup mellan 40 -80 med mycket vatten.
 
Vi borrade 100m+, inget vatten. Tror dom tryckte på 30 och 60m. Sedan fick vi vatten med bra kvalitet, förutom radonet som ligger strax över gränsvärde.
 
Hemmakatten
Vi hade anlitat en hydrogeolog för att bestämma var man skulle borra. Trots borrningen (80m) fick man högtryckttrycka) och vi har nu mycket och vattentillströmning. Tror att det är tillfälligheter som gör att man inte "träffar rätt" om det för övrigt är goda örhållanden.
 
Det låter ju iaf positivt! Tycker det är konstigt om man inte skulle få nåt vatten då alla runtomkring har
 
Kollade idag i brunnen och mätte om det fanns något vatten. Det var vatten dom sista tolv meterna i brunnen. Hur mycket vatten brukar det vara?
 
Det blir aldrig helt torrt utan det finns helt enkelt inte tillräckligt många sprickor i berget som leder vatten.
Det är heller inte ovanligt att man tillfälligt stjäl vatten från närliggande brunnar när man borrar. Det kommer dock i dom flesta fall tillbaka.
 
ChrisseE skrev:
Ok, det är utanför pålsboda. Killen som ska trycka är externt anlitad. ALLA grannar inom 1 km runtomkring har borrad brunn alla på djup mellan 40 -80 med mycket vatten.
Ok! Pålsboda mot Sköllersta brukar det var tjurigt med vatten. Dessutom är grundvattnet inte så bra mot sköllersta, Asker, Odensbacken. Blev det JP borr?
 
Jag bor åt det andra hållet i ilvanbo mellan sottern och pålsboda. Jo det blev jp brunn till slut. Var nån Jonas Nilsson från Hallsberg som borrade!
 
Vilka tryck handlar det om när man trycker en brunn?

Pluggar de alltså borrhålet i nedåt på något visst djup när de trycker, även uppåt då så klart, hur stor är området där man trycker?

Vad är det rent fysiskt som händer när man trycker ett borrhål med vatten? Man lär väl knappast spräcka berget på det viset?

Ja, det blev lite frågor från en nyfiken :)
 
Har tittat på när de spräcker, men kommer tyvärr inte ihåg hur de gjorde. Men i princip tog det dit en vattenbil och fyllde hålet, sedan sänkte de ned en plugg och körde med någon form av "domkraft", manuelt. De skröt lite om att de körde med sveriges högsta tryck.
Men det gav rejält med vatten efteråt, även om det tog några månader innan det blev helt klart.
(ett amatörsvar i väntan på någon som vet)
 
Vi borrade både för bergvärme och vatten , värme 2 st (torra) 150 m och vatten 102 m , vi fick 0,9 l/minut i vattenhålet (Finspång brunnsborrning garanterar 1 l/minut) så vi fick spräcka på 30 m och 60 m , 2 kubik/spräckning , sen skulle pumpen gå i ett dygn innan mätning . Vi fick 24 l/minut alltså 34 560 l/dygn !! Så vi kan rekommendera spräckning .
 
En ren gissning från min sida är att spräckning går ut på att trycka undan material som sitter fast i sprickorna i berget och hindrar vattnet från att rinna till. Så någon egentlig spräckning är det nog inte frågan om, gissar jag. Ty, annars hade man ju använt samma metod för att spräcka sten och berg på land, så att säga :) Men här kör vi ju med krut och dynamit, och en och annan snigel med dito-dynamit ;)

Hade ju varit intressant att veta vilka tryck det talas om, men med manuell domkraft får man anta åtminstone 20 ton, för att blanda ihop begreppen lite :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.