Hej!

Vi har renoverat ett par hus och byggt hus själva i USA under åren. Nu bor vi i Sverige och har köpt ett gammalt ("1909") hus i Skåne som vi försiktigt vill renovera och ändra lite i planlösningen.

Jag hoppas få hjälp med två grejer: Var hittar jag vilka regler som gäller, och hur navigerar jag fackfolk?

Regler och bygga rätt
När jag bygger i USA refererar jag till International Construction Code (ICC), som täcker en massa aspekter - från hur långt isär skruvar ska sitta i gipsplattor till hur tjock betong ska vara i olika grundkonstruktioner, tabeller över bjälkar, konstruktionsalternativ för bärande väggar och så vidare och så vidare.

Generellt har jag kombinerat böcker och tidsskrifter som summerar delar av ICC med regelverket själv, exempelvis Journal of Light Construction, Carrol och Lockarts "Complete Visual Guide to Building a House" och Inspectapedia.

Samma lika när jag drar el, installerar solpaneler etc - vet att jag inte får göra det här, men vill ha någon slags referens så jag kan se när saker inte stämmer - i USA använder jag National Electric Code (NEC) och t.ex. Cauldwells "Wiring a House".

Så, fråga: Vad är (Europeiska?) motsvarigheterna till regelverken ICC och NEC, och har ni några böcker eller tidsskrifter ni rekommenderar som summerar delar av dom för glada hemmasnickrare?

Fackfolk
När vi gjort specialgrejer, typ glasväggar och bärande detaljer som faller utanför ICC, anlitar vi i USA en certifierad "Structural Engineer". Vi skickar ritningar till denne, hen ritar ev. om någon detalj och specifierar sen vilket virke och var och vilka metalldetaljer som behövs. Hen stämplar sedan ritningen vi använder och blir juridiskt ansvarig om det är feldesignat.

Specifikt har jag en bärande tegelvägg jag vill göra en gång igenom, så jag behöver någon som räknar på vilken förstärkning, stålbalk osv som krävs. Vem vänder jag mig till i Sverige för det?

Även intresserad av försäkringar osv - i USA använder husägare ofta en "General Contractor" som i sin tur delegerar jobb ut till "subs". GCn är vanligtvis den som ordnar försäkring.

Fråga: Finns det någon bok eller artikel ni rekommenderar kring att anlita fackfolk i Sverige, hur försäkringar fungerar och vilken specialist man kontaktar för olika uppdrag?


Tack!
 
Bygg ama är en referens som brukar användas här,är dock osäker på om den täcker el..
En byggkonstruktör får du vända dig till här..
 
  • Gilla
jjdh
  • Laddar…
Välkommen till detta forum.
Det bästa är att anlita en arkitekt som kan ge dig svar på alla frågor och ska kunna regelverket. Du hitta mycket användbart på boverket.se.
För större projekt kan man anlita en byggfirma som i sin tur anlitar subs för el, VVS, målare snickare mm. Det är dock svårt att kräva ut ansvar/ersättning om något blir fel.
För VVS finns branchregler (Säkert vatten, och liknande). För badrum och våtrum finns gvk.se och bkr.se. Dessa regler är rekommendationer som är viktiga att följa ifall det blir försäkringsskador.
El får du inte göra själv även om många gör det. Elregler är snariga och finns att köpa mot dyra pengar. Bo Siltberg och andra i detta forum vet allt om det.
Murade konstruktioner är ovanliga i Sverige så välj byggfirman med omsorg.
Det lär finnas byggkonstruktörer att anlita men jag har aldrig träffat en sådan. Arkitekten kan hjälpa dig vidare här.
 
  • Gilla
jjdh
  • Laddar…
Tack till er båda! Jag gräver där, uppskattas!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.