Hej!

Har varit och tittat på ett jättefint hus (igen ::)), detta från början av 1800-talet. Ganska välbevarat, förutom att fönstren är bytta någongång på 40/50-talet, och det är ju inte snyggt.
Är det någon som har någon erfarenhet av att byta tillbaka till mer tidsenliga fönster? (det måste ju inte nödvändigtvis vara från tidigt 1800-tal, sent 1800-tal går bra det med tycker jag).

Jag antar att man antingen kan försöka hitta gamla originalfönster och -bågar som passar någorlunda och låta någon duktig fönsterhantverkare renovera och sätta in. Alternativt låter man någon lika duktig hantverkare tillverka nya i gammal modell, av bra virke och handblåst glas.

Båda alternativen låter dyra och omständiga tycker jag :-/;
Är det någon som gjort något liknande?
Var det svårt? Blev det bra? Vad kostade det?
 
Sara_B skrev:
Är det någon som gjort något liknande?
Var det svårt? Blev det bra? Vad kostade det?  
8) Japp! Vi beställde nya fönster som harmonierar med de gamla. Trarydsfönster har tillverkat dom med 3-glas. Du kan se dom på våran hemsida.

Ganska lätt att montera. Förutom sovrumsfönstert på andra våningen. Detta vägde 250 Kg :surprised:. Vi fick demontera ytterbågarna för att få upp det för trappan.

5 fönster + en fönsterdörr kostade ~34 000:- ;)

Å vi är nöjda! :D
 
Vi har själva rotrenoverat en äldre kåk med tveksamma fönster, snygga med svårt misshandlade.

Så sent som på 50-talet höll snickeriern betydligt högre kvalitet än det som tillverkas idag. Alltså är det oftast bättre att renovera dem än att byta dem mot nya.

Renovering kostar ungefär lika mycket som att köpa nytt, det har vi själva konstaterat. Att köpa och rusta begagnade 1800-talsfönster från ett annat hus blir sannolikt dyrare, eftersom man får ändra mer.

Om ditt hus ska ha exempelvis en stor glasveranda bör du tänka efter två gånger. De jättelika verandorna användes inte om vintern. Frågan är om de ens användes om sommaren. I själva verket var de sin tids statussymbol, fulla av flugor, allmänt omöjliga att möblera och en pina för pigan. Varenda liten glasruta har två sidor och fyra pilliga små hörn att putsa.

Dessutom ska du ägna stor eftertanke åt andravåningens fönster. Se gärna till att du kan putsa dem utan att hyra byggställning...
 
Det finns ett företag i Gävle-Sandvikentrakten nånstanns som har en stor katalog med gamla grejer. Vet inte om dom har hela fönster, men dom har sånna där gamla ojämna fönsterglas i alla fall :)

Ska hem å kolla vad företaget heter... minnet är bra men kort :-[
 
Just det, såååå hette det :)
 
RM-Snickerier gör fönster med de önskemål du har. Har själv beställt deras 2+1-glas till "nybygget" av ett 20-talshus och flera bekanta frågor varför jag inte köpte nya fönster istället för att renovera gamla ;D

http://www.rmsnickerier.se/
 
...och vi lät ett litet snickeri bygga tvåglas kopplade fönster med EXAKT de mått som de gamla fönstren har. Snickeriet lät till och med tillverka frässtål för vår profilering. Den enda skillnaden är att de nytillverkade har en energiruta som innerruta.

www.specialsnickeriet.net

Prismässigt då? Ingen större skillnat mot exvis RM-Snickeri.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.