Hej
Har köpt och monterat Ikea spottar, utanpåliggande. Det följde med transformator och strömbrytare. Dessvärre var det en sladdströmbrytare. Jag vill ha en "vanlig" som jag kan sätta på undersidan av köksöverskåpen.

Gick till Clas ohlson och chansade på en sådan här:

kontakthv2.th.jpg


Men den har bara 3 platser att sätta in kablarna på. Jag har ju 4a. 2 på varje sida behöver jag.

dsc00056lk3.th.jpg

Hur löser man detta?


edit; Är det så enkelt att jag köpt en 1-polig men skulle köpt 2-polig? vad nu detta betyder?
 
Jag tycker du skall köpa en 2polig strömbrytare, den du har köpt är en trapp.

Skall du använda den du har måste du bygla nollan
 
Ok.. tack.
men då går jag och byter.
men vad menas med polerna?
 
Ja med polerna menas typ att med en enpolig brytare bryter man ett ställe med en två polig bryter man på båda...

EX: en polig öppen brytare: L--------/ -------
N (hopkopplad utanför brytaren) alltid sluten



Två polig öppen brytare : L---------/ ---------
(Både Fas och nolla in i brytaren) N---------/ ----------
 
Perfa. Tack
 
S
Kabeln på bilden får du inte använda i en fast installation, du måste byta den också!
Strömställaren kopplar du givetvis in före transformatorn, annars kommer den dra ström även när lamporna är släckta.
Vet du inte hur du ska göra och vad du får göra så kontakta en elektriker!
 
Men vadå...
Det man ser på bilden är dem 2 ändarna som suttit i sladdströmbrytaren.
Altså den ena änden kommer från transformatorn och den leder till strickproppen som körs in i väggen.

Men så kan jag inte göra med en 2-polig utanpåliggande strömbrytare eller?
 
det är skillnad på kan och får

edit: och med det så rekomenderar jag inte att du skall göra det... du kan göra det, det är dock inget jag hade gjort själv.

 
jo självklart :)

sawsaw: vad säger du?
 
Om du skruvar fast en dosa med en strömbrytare så är det en fast installation. Då får man inte använda den kabel som du idag har till lampan. Den strömbrytare du köpt får bara användas till fast installation med lämplig kabel. Ett av de elsäkerhetsmässiga problemen med att använda den lösning du tänker dig är att den brytare du köpt saknar dragavlastning, dvs. någon kan råka dra ut kabeln. Då får du nakna oisolerade ändar lösa i köket, med jordad diskbänk i närheten. Direkt livsfarligt.

En anledning till att du inte får använda den valda kabeln i en fast installation är att den har för liten area. Det är en 0,75 kvmm kabel. Den minsta area man får ha på en fast installation är 1,5kvmm. Det kan finnas fler egenskaper på kabeln som gör den otillåten.

Men det jag uppfattat att du vill göra här är igentligen att använda den köpta brytaren till en "lös installation" dvs. du hade tänkt dra sladden med stickpropp till ett väggutag, och bara ersätta sladdströmbrytaren med en utanpåliggande brytare avsedd för fast installation. Under förutsättning att du ser till att ordna med korekt dragavlastning, så går det troligen att göra detta utan att det blir direkt livsfarligt. men du bryter mot ett antal regler, och skulle trots allt en olycka inträffa så blir det mycket allvarliga juridiska följder.

En regel till som du i så fall bryter mot är att sladden troligen har en platt "europa kontakt" i änden. Sådana sladdar får ingen göra ingrepp på, dvs man får inte byta en strömbrytare som sitter på en sådan sladd. Den kontakten får bara finnas på fabriksmonterad utrustning. Skälet är att det finns ett speciellt regelverk som styr användningen. Den kontakten innebär ju att man inte har skyddsjord på utrustningen, då krävs speciell extra isolering för att ytterligre minimera risken för att man får en stöt. Den brytare du tänker montera är inte testad enligt de normer som gäller för den kontakt som sitter på sladden.

Jag är lite förvånad att den här typen av utrustning säljs för montering under köksskåp, Risken för att sladd med strömbrytare eller transformator skall kunna ramla ned i vasken som ev. är full med vatten vid diskning tycker jag är uppenbar. Det skulle kunna gå väldigt illa om det händer.
 
Låter ju itne så bra det där :(

Men spottarna sitter fast under väggskåpen. Sladdarna är dragna upp och igenom skåpen. Transformatorn ligger på fläkten bakom kryddhyllan som döljer fläktröret. Där finns det ett uttag i väggen som är till för fläkten som jag stoppar in andra änden i transformatorn.

Altså. Inga sladdad syns. Det enda man kommer se är sladdlösa spottar och en strömbrytare som kommer ligga i dikt med fläkten.

Gäller samma sak tror du?
 
Hej matte2k,

Köp trådlös brytare på t.ex. Clas Ohlson art.nr. 32-6450 http://www.clasohlson.se/ext.asp?art=326447000. Då kan du klistra fast brytaren vart du vill.

Hej Hemmapularen,

Har du någon bakgrundsinfo om det här med ingrepp på dubbelisolerade kablage?
Enligt din beskrivning borde detta kablage med europadon i en ände och den andra änden öppen inte få användas.
http://www.clasohlson.se/ext.asp?art=324343001
Jag är i och för sig förvånad över att en färdigskalad sladd med stickpropp får säljas. De gångerna jag har köpt någon har jag gömt den noga så inte barnen råkar hitta den.

/m
 
Macce skrev:
Hej matte2k,

Köp trådlös brytare på t.ex. Clas Ohlson art.nr. 32-6450 [länk]. Då kan du klistra fast brytaren vart du vill.

blir för dyrt.. vill inte lägga mer än 100kr på en strömbrytare.
 
S
Om det går att byta kabeln som är ansluten i transformatorn så rekommenderar jag dig att göra det (EKRK, EKLK eller EKK). Dra den till din nya strömställare och vidare till en kopplingsdosa någonstans. Vips så har du en godkänd installation, bortsett från att du inte får göra det själv!
 
Ang. sladden på CO. Jag har för mig att jag läst att dom har fått säljförbud på den för flera år sedan. Konstigt att dom har den i sortimentet. Dom har kanske överklagat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.