Någon som har erfarenhet av Porin Matti kamin?
De nya som tillverkas nu ska väga 200 kilo, har verkningsgrad på 87.1% samt nominell effekt på 1,12 kW.
Den nominella effekt är låg, men jag antar att det beror på att de värmer länge på ett inlägg? Enligt foldern ska de värma i cirka 10 timmar.

Letar efter ett komplement till bergvärme och vedspis som vi har i köket. För att få upp trivselvärme i vardagsrum och stödvärma huset på vintern. Vi har endast utegivare på bergvärmen.

Länkar till prestandadeklaration och en folder:
https://www.porinmatti.se/.../10/Porin-Matti-2023-SE.pdf
https://www.porinmatti.se/.../Porin-Matti...
https://www.porinmatti.se/.../Porin-Matti-EU-Declaration...
 
Jag gissar att själva vedinlägget bränns upp inom någon till två timmar och värmer upp tegelstenmagasinet inne i kaminen - därefter bestämmer man med luftinsläpp på manteln runt kaminen hur fort tegelstenstenmagasinet kyls av den genomströmmande luften och den vägen kan dra ut på värmeavgivelsen till + 10 timmar och då blir medeleffekten förstås ganska låg. med andra ord lite samma effekt som med en kakelugn.

tror inte att man ligger och pyreldar veden så att den räcker i 10 timmar, för då skulle man inte hålla angivna rökgas-kvaliten...

kontrollfrågorna är om man vill värma upp snabbt och alla genomflödesventiler på mantelsidan är öppna - hur många kW värme ger den då - 1 kW är inte sådär jättemycket värmeeffekt och kommer inte vara tillfredsställande om man skall värma en redan innan utkyld rum...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.