På en sommarstugevägg måste vi byta gammal sprucken fjällpanel. Väggen vetter mot nordost med ca 75 m till havet. Stugan byggdes på 40-talet, står på berg och används bara på sommaren. Isoleringen utgjordes från början av sågspån och förbättrades senare med frigolitkulor som skyfflades ner i väggen från vinden. Vi ska nu rensa väggen från all gammal isolering och panel (utom de tre översta panelraderna under takutsprånget som ser friska ut). Stugan stod först på plintar. Senare gjordes en cementgrund i väggtjocklek mellan plintarna.
På de vertikala fasadspikraderna ser det ut som om väggreglarna inte är jämnt fördelade; alltså inte bara med 60 cm mellanrum.
Fjällpanelen är inköpt och gerad i de ändar som ska bli knutar. Varmförzinkad trådspik, mineralullsskivor och vindpapp är inköpta
På väggen som är ca 7m lång och 2,7 m hög m finns ett fönster.
Men sen? Hur gör man när gammisolering, panel och fönsterfoder är borttagna ?
1. Jag har sett på gamla spikrader att det måste gå en väggregel till hö. om fönstret. Till vä. om den lär det finnas en fönsterkarm, kanske med en springa emellan med klossar i? Hur gör jag med isolering och vindpapp vid fönstret; t.o.m. regeln? och t.o.m. karmen?
2. Hur skär man lättast och bäst till isoleringen?
3. Hur mycket överlapp ska man ha på vindpapperet som ju läggs på horisontellt nerifrån och uppåt väggen?
4. Hur läggs fjällpanelen på? Börjar man nerifrån; närmast grunden och fortsätter uppåt?
5. Ska man göra något isoleringsspeciellt på ovansidan av grunden och i jämnhöjd med innergolvet?
6. Hur högt ska isoleringen läggas? Där panelen under takutsprånget börjar? Eller har det något med vindens konstruktion att göra?

/undrande Teba
 
Oj vad många frågor.
Skall försöka svara på några.

1. Skär till smala bitar av isoleringen för att "dreva" runt fönstren. Så att du får tätt.
Sedan:
Vindpappen bör alltid sitta under och även skarvas under en tunn läkt t.ex. 22x45.
Den är dessutom till för att förlänga livet på fjällpanelen då man får en luftspalt bakom panelen.
Läkten spikar du alltså utanpå vindpappen. Men mellanrummet bakom panelen bör täckas längst ner med ett tunnt insektsnät.
2. Du kan använda en vanlig gammal hushållskniv. Men se till att ha ett bryne/slipsten till hands så att du kan skärpa kniven ofta. Att skära isolering är lätt om man har en vass kniv. Annars finns det speciella knivar att köpa i bygghandeln.
En rak bräda är dessutom bra att ha när du skall skära. Skär till isoleringen ½ till 1 cm bredare än utrymmet.
3. Skarva under läkten som jag beskrev här ovan. Lodrät eller horisontellt har ingen betydelse bara du skarvar över en regel med läkten utanpå.
4. Nerifrån. Spika med 1 spik på varje regel där fjällpanelen är som tjockast.
5. ?
6. Det beror på takets konstruktion. Om vinden luftas genom gavlarna kan du sätta panel ända upp. Annars måste du se till att lämna en liten luftspalt längst upp. Sätt även en remsa insektsnät här.

Övriga tips:
Pensla ändarna på fjällpanelen med utspädd färg eller grundolja innan du monterar så spricker de inte så lätt i framtiden. Speciellt de gerade hörnen.
 
  • Gilla
Dreek
  • Laddar…
Tack snälla för alla bra tipsen!!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.