Jag är väldigt glad för att kunna meddela att vi har en ny expert på fastighetsjuridik idag, Emil Karlsson som bl a arbetar som lantmätare. Äntligen kommer vi att kunna få raka svar om tomtgränser, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar från en riktig expert. Välkommen som expert på Byggahus.se Emil!


Emil Karlsson

Du kan läsa blogginlägget här: Ny expert på fastighetsrätt!
 
Hemmakatten
Väldigt välkommen, Emil. Det finns hur mycket frågor som helst om gränser och mark/fastighetsfrågor. Skall genast lägga in en fråga.
 
B
Hej vi är en samfällighetsförening bestående av 20 st sommarstugeägare i Småland som förvaltar ett gemensamhetsområde med planvägar, gångvägar, infartsväg, pumphus, båtplats och lekplats. Vi äger inte den gemensamma marken men vi har ett exploateringsavtal och en anläggningsförrättning som säger att vi förvaltar detta område, benämt GA1 Horn Ryd Hamneda Ljungby kommun. Marken har bytt ägare för 9 år sedan och denna ägare kommer inte alls överens med föreningen om vilka rättigheter denna har. Det senaste är att markägaren har satt upp 2 st stora grindar i telefonstolpar och med el kopplad i dessa samt att de är stängda med tre stora spännband över vår infartsväg. Då vår ordförande begärde handräckning av kronofogden för att få bort dessa så har markägaren tagit hjälp av advokat specialist på fastighetsrätt, som nu säger att markägaren har rätt att sätta upp dessa grindar då han behöver vägområdet för att arrendera ut marken till djurhållning. Våra medlemmar i samfälligheten är många äldre som tycker det är obehagligt att gå ut bland djuren och som kanske tom inte klarar av att öppna grindarna. Föreningen fick rådet att inte ta striden då den advokat vi frågade inte var hemma på detta område så ordförande drog tillbaka begäran om handräckning för säkerhet skull. Nu har dock markägaren kommit med nästa sak, att han påstår att vårt gemensamhetsområde inte är besiktigat och klart som det skulle var hos kommunen efter två år när det utfördes -79. Detta skulle i så fall innebär att marken skulle återgå till markägaren trots vårt officialservitut och att föreningen startades upp med enda uppgift att förvalta området. Nu till min fråga, skulle detta kunna vara något som ni skulle kunna vara insatta i och kunna hjälpa vår förening med?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.