Hej
Jag har i nuläget en strömbrytare som styr en lampa/uttag i taket. Bredvid sitter även en gammal dimmer monterad som inte verkar fungerar (har även bytt säkring och den funkar ändå inte) så jag utgår ifrån att den har styrt ett annat uttag som tidigare har monterats bort. Trodde till en början att de båda styrde samma lampa men så verkar det inte vara. Huset är byggt mellan 86-89.

Jag tänkte nu alltså byta den befintliga strömbrytaren till vänster till en dimmer och plocka bort den gamla dimmern och istället bara sätta dit ett blindlock i kombinationsramen. Blev ganska ställd av mängden sladdar då jag skruvade bort uttagen eftersom strömbrytaren bara styr ett uttag... Kan någon vara så vänlig att hjälpa mig att reda ut detta? Känns onödigt att ringa in en elektriker för att byta endast dessa två brytare..

IMG_6113.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


IMG_6117.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


IMG_6116.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


IMG_6118.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Strömbrytaren på bild är en tvåvägs, alltså med två vippor, eller? En dimmer kan bara ersätta en av dessa vippor. Ska du ha kvar den andra?

Märkningen "2+1" säger dessutom att det är en enpolig och en tvåpolig brytare, och eftersom det finns en blå ledare ansluten kan man misstänka att den faktiskt, av någon outgrundlig anledning bryter både fas och nolla. Då byter i så fall nollan färg, troligen till vit.

På baksidan av strömbrytare finns en inkopplingsanvisning som ger dig ledtrådar till vilken ledare som är fas och vilka som är tändtrådar.

Sedan gäller att helt enkelt titta i dosor och reda ut hur kretsen ser. Med tanke på färgfloran och antalet finns inget utrymme för antaganden här, utan jag rekommenderar att du tar reda på exakt hur det är kopplat så att du själv förstår hur du ska koppla. Om båda vipporna är fungerande, styr två olika lampor idag, så går det ju att "byta rakt av" dvs koppla in dimmer plus en separat strömbrytare enligt hur den befintliga är inkopplad. Men dimmern på bild säger du inte fungerar vilket föranleder lite undersökning.
 
Brytaren har två vippor, det stämmer, varav bara den ena styr en lampa. Dimmern bredvid styr heller inte någon lampa idag. Det blir till att ringa elektriker imorgon bitti som får reda ut det..
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.