Hej!

Stadsbyggnadskontoret i Göteborg har nu deklarerat att man kan bygga bygglovspliktiga byggnader
i Göteborg utan att råka ut för sanktionsavgifter för svartbygge, bygga innan startbesked, eller ta byggnad i bruk innan slutbesked.

http://www.expressen.se/gt/rena-rama-vilda-vastern-pa-avenyn/

Det finns flera restauranger på Avenyn som har uppfört svartbyggen och kommunen har inga planer på att ålägga sanktionsavgifter utan dom skall med dialog försöka få restaurangerna att i framtiden söka bygglov innan dom börjar bygga, att inte börja bygga innan de fått startbesked, samt inte ta byggnad i bruk innan de fått slutbesked. Bygglovschefen har gått ut med att de ej vill arbeta på ett sätt där sanktionsavgifter och viten utdelas då detta inte är ett sätt som dom vill arbeta på, utan dom vill med dialog försöka få restaurangbranschen att söka bygglov självmant och rätta sig efter kraven om startbesked/kontrollplan/slutbesked.

Samma regler måste ju gälla för alla. Det är ju inte bara restauranger som tjänar pengar på sina svartbyggen som skall komma undan sanktionsavgifter.

Därför tolkar jag detta som att det nu är fritt fram för alla att börja bygga utan bygglov, även vi som inte tjänar pengar på våra byggen.
 
Hmm...vill påstå att det är lite skillnad på uteverandor som står ett par månader mot en kåk som ska stå för evigt...lätta på reglerna för uteserveringar istället.
 
Jag tycker nog tvärt om. Att man skall lätta på reglerna vad gäller sin egen kåk, än i byggnader där det vistas hundratals personer, även om de bara är uppmonterade 7 månader om året, de monteras ju trots allt upp varje år och bör uppfylla kraven som räddningstjänsten har ställt gällande brandskydd (dessa krav är ju givetvis olika beroende på hur stor lokalen är samt vilket material den är byggd av).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.