Hej!
Jag är ny här på forumet, men skulle vilja veta ALLT om så kallade nollenergihus. Har hört att det finns några i Hindås utanför Göteborg, men vem gör dom? Hur fungerar det att leva i dom? Är det svårt att bygga ett eget nollhus? Räcker det att isolera som bara den, och så sätta in ett FTX-system?
 
Finns en del artiklar om dessa hus/projekt, vet ej om dom finns på nätet.
Tankar om "superiolerade hus" kom redan på 80-talet, och tanken är inte fel med svår att genomföra i verkligheten till ett vettigt pris.
Sammanfattningsvis kan man säga så att dom som driver projektet tycker att det är lyckat medan det finns en del som påpekar dom brister som uppkommit med husen.

Bland annat:
  • Inga värmekällor alls i huset medförde att vissa utrymme blev kalla. Boende kompenserade genom att dra på elvärmen i FTX-aggregat (skulle vara avstängt enligt projektet) detta meförde att det blev för varmt i vissa utrymme (ingen styrning av värme mellan rum, lite som luftburen värme).
    Samt även då ökat energibehov.
  • "Stora" glasytor för att släppa in solvärme under vintern, gav upphov till för varmt inomhusklimat vår/höst.
  • m.m.
Som väntat så går det inte att bygga ett hus med nollenergiåtgång (superisolerade hus). Däremot kan man lära mycket av desssa projekt, fanns en del lyckade tekniskalösningar med solvärmare för varmvatten och så.
 
Luftslussar i entrén var en annan idé som jag tyckte var bra med denna typ av hus som jag såg i Skåne. Dvs att du har dubbla ytterdörrar för att minska luftläckaget.

400 mm lösull i väggarna!
450 mm i bjälklaget
 
Dubbla ytterdörrar? Kan det vara ekonomiskt? En bra ytterdörr kostar väl ändå en 7-10000kr om det inte är en pardörr för det blir väl dubbla kostnaden isåfall.

Då vill det till att spara pengar på den investeringen...

Eller?
 
jureit skrev:
Tror knappast att den inre dörren behöver hålla samma standard som den yttre.

Helt rätt, en kraftig innerdörr bara.
 
Husen i lindås utanför Göteborg har dokumenterat positiva erfarenheter av "nollenergibyggande". Boende är mycket nöjda. Däremot har byggarna varit skeptiska under hela processen, bla har det varit svårt att skapa förstëlse för att hsuen måste vara mycket täta.

Här är några länkar

Först Göteborgspostens dokumentation:

http://www.gp.se/gp/articles/84100-84199/84192/

Därefter lite kursmaterial:
[url]http://www.mdh.se/ist/kurser/bygg/wb0590/p1-2_2003-2004/Enop_Kursplanering_2003-04.pdf
[/url]
http://www.sverigestugan.se/download/ekohus.doc

http://www.infra.kth.se/BBA/bbasvenska/lager2/OrjanEnergyArticle.pdf

Så här ser husen i Lindås ut:
020223_lindas_ritning_stor.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.