Hej!

Vi går i tankarna av att köpa ett hus som idag har fuktproblem under golvet. Det är en 1-plans villa på 131kvm med flytande reglar på plattan samt med ingjutna spikreglar i betongplattan. Det har uppmätts fukt och kemisk lukt vid besiktningen från anticimex, de rekommenderar ett ventilerande golv (undertrycksventilation). Huset har idag 2-glas fönster i relativt bra skick med självdrag samt direktverkande el. Eftersom vi nu behöver riva allt i huset så är vår tanke följande:

* Sätta in en luft-vattenpump
* Sätta nivellgolv/jape golv
* Sätta in vattenburen golvärme över hela huset
* Sätta in en mekanisk frånluft
* Eftersom fönsterna är i bra skick så tänkte vi renovera dem och ge dem lite kärlek, utöver detta så sätter vi tilluftsventiler runt om huset för att få in ny frisk luft.
* Tilläggsisolera vindsbjälklagen (idag är de ca 20mm) och vi tänkte lägga till mer isolering så vi landar på ca 40-50mm totalt.

När vi nu har läst på en del om just nivellgolv samt vattenburen golvvärme så finns det otroligt mycket skilda tankar. Besiktningsmän och mäklare menar på att ett nivellgolv är det bästa du kan installera, med en ca: 45mm regel och isolering. Andra menar på att jape golv är bättre och bygger mycket lägre i takhöjd. Andra menar på att kombinationen av vattenburen golv tillsammans med ett ventilerande golv inte är så bra och effektivt samt att mycket värme kommer gå i spillo.

Finns det någon eller några där ute som har erfarenhet av en liknade situation och kan hjälpa oss här innan vi köper huset och ger oss in på något dumt. Vi älskar huset i övrigt men det är just detta med golvet som oroar oss. Är vi inne på ett bra spår och tycker ni att denna lösning som vi tänkt oss är bra samt effektiv och funkar i praktiken? Finns det annars några andra alternativa lösningar? Alla idéer och tankar mottas.
Samt vet någon på ett ungefär hur mycket nivellgolv kostar på ca 130kvm, vi har svårt att hitta priset ute på nätet.

Tack på förhand!:)
 
För ca sex år sedan betalade ca 10kkr för stålgolvreglar, ben, betongspikplugg, isolerbärare(från Subfloor) och isolering.
Vårt utrymme är ca 17kvm men materialet levereras i fasta intervall, reglarna räcker till ca 10kvm till. Isoleringen räckte precis med tre paket men vi tog fyra för säkerhets skull.

Vårt betonggolv hade ett övre lager som enkelt gick att bila bort, det lagret var 2,5-5 cm tjockt.


Fundera på FTX-system istället för bara frånluftssystem, kostar visserligen en hel der mer i inköp/Installation men blir varmare tilluft, enklare att styra luftflödena mm.
 
Grymt, tack för svaret!

Vi funderade också på FTX men det blir en så stor investeringskostnad och eftersom vi ska använda oss av en luft vatten pump ser jag inte vitsen med FTX och värmeåtervinning för vår del, känns inte ekonomiskt hållbart just nu. Vi har även en braskamin så den hade man kunnat använda under vintern vid behov, om man behöver få upp värmen lite. Då vi inte vill byta våra 2-glasfönster idag då de är i bra skick så borde man kanske hålla sig till vanlig mekanisk ventilation utan värmeåtervinning. Eller tänker vi helt fel ?
 
En luftvattenvärmepump (LVVP) tar värmen från utomhusluften.
En frånluftsvärmepump (FLVP) tar värmen från frånluften.

En FLVP fungerar egentligen bara med välisolerade hus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.