Ska ta bort en bit av väggen mellan kök och vardagsrum, ca 2 meter fram till murstocken. Hur gör vi enklast och vad bör vi tänka på? El är med all säkerhet dragen i väggen då det står kyl och frys där idag. Det är väl ingen risk att denna lilla bit är bärande, ska vara de andra väggarna som går längs med huset, och dessutom står ju murstocken kvar. Ok eller?
 
Om du menar att vi ska ha omröstning på forumet om din vägg är bärande eller inte, så vill jag bestämt avråda. Om du inte själv kan konstatera till 100% att väggen inte är bärande, så bör du ta hjälp av någon som kan.
 
Om det är bärande eller ej kanske är bra att försäkra sig om först.

OM den är bärande så kan man inte ta bort 2m och hoppas på det bästa.

Om vi antar att den är OK att riva. Så kan det vara bra att öppna den åt ett håll först, ta bort skivmaterialet så att ni kan se var ev. el går i väggen.

Sedan är det ofta snabbast att helt enkelt såga av väggen på mitten med en tigersåg, blir då lätt att bända bort bjälkarna.

Bortkoppling av el, om du är det minsta osäker så lämna det åt en elektriker. Men om ni river försiktigt så kan man ofta riva väggen med elrör hängande kvar. Så får elektrikern komma och koppla ur senare.

Tänk på att även om ni bryter proppen som går till kyl o frys. Så kan det finnas fler elrör i väggen, som kanske matas av en annan säkring.
 
Ett enkelt sätt att ta reda på om väggen är bärande är att som hempularen föreslår börja såga av väggen på mitten med tigersåg. Klämmer väggen sågbladet är den bärande.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.