Hej!
Jag har en liten fundering, vilken av dessa två fjärrströmbrytare jag ska ha/kan använda?

img-2943.JPG

img-2945.JPG

Det är den nedre knappen (den till höger på bilderna med 2 kablar in) som jag vill kunna styra utomhusbelysningen med, jag vill kunna styra den både med Tellsticken samt den fysiska knappen
 
Vill du dimra eller inte? Det är det som skiljer dem åt.
 
Tror du får köra 252. Du behöver inte dimmra med den utan den funkar som av/på också, men med möjlighet att dimmra. Du behöver då inte nolla om du kör 252. Kolla bara hur mycket belastning den klarar om du har många lampor kopplade.

Jag kör en sådan själv, takfotsbelysning + belysning vid dörr. Jag dimmrar ned belysningen senare på natten, så den går på 5% under sovtimmarna. Då ser det fortfarande lite trevligt ut utanför och inte helt mörkt. Kör telstick live.

Tänk dock på att om du använder LED så måste dessa vara dimmbara!
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Uppmärksammade inte att du saknade nolla i dosorna där, sorry. I och för sig knappast svårigheter att fiska fram. Byte till dimmer är ju behörighetskrävande redan det ;)
 
Nu har jag sökt och läst på endel ;)

Rätta mig gärna om jag har fel nu, men den svart kabeln är fas/ledaren och den vita är tändtråd (eller tvärs om, då jag inte mätt upp den)


Jag kopplar in wmr-252 som en "mellanhand" mellan kablarna och brytaren.

Jag har 3st 230v spottar som har en LED ljuskälla, dessa måste vara dimbara annars kommer de att lysa svagt även när de är "avstängda"?

Skulle jag istället välja en wmr-1000 måste jag dra fram en nolla till brytaren?
 
Det är troligen så att svart är fas ja, dock spelar det ingen roll för inkopplingen av WMR-252. Jag tror du har uppfattat inkopplingen korrekt, den ska kopplas in i serie. Installationsanvisningen är tydlig.

Om den fungerar med dina LED-lampor återstår dock att se. Även om du inte vill kunna dimra så finns risk att pucken läcker lite så att LEDarna "glöder" svagt i avstängt läge. Det ska för övrigt få att ställa ned minläget.

En WMR-1000 kräver en nolla ja. Det bör finnas i en närliggande dosa.
 
Perfekt! Stort tack för hjälpen! Nu blir det att beställa en 252:a :D
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Har lite svårt att förstå specen på 252an

Det står
Belastning led 3-24w
Belastning halogen 20-250w

Ej fungerande med lysrör eller ledtransformatorer.

Kan jag inte använda denna till utebelysning på min fasad

Är 3st lampor med 2x7w led vardera
 
Dvs, 14w i varje lampa x 3 vilket gör 42w.
Inte ok.
Dock vet jag att det i äldre instruktioner uppgavs att led klarade högre belastning än 24w, men att dom på grund av regelverket var tvingade att speca 24w som Max. Kanske dumt att utmana ödet och prova dock.
 
Den LED-belastning Nexa anger för WMR-252 kan inte tolkas på annat sätt än att den total uppgivna märkeffekten hos era LED-lampor ska hålla sig inom 3 - 24 W. 3x2x7=42 W går alltså inte, dimmern kommer sannolikt att lägga sig på rygg eller sluta fungera.

För det andra måste LED-lamporna vara dimbara, det måste stå "dimmable" eller dylikt på dem för att dimringen ska fungera. Det fungerar alltså inte med vilka LED-lampor som helst utan de måste ange på förpackningen att de är DIMBARA. Vi pratar här om 230 V LED-lampor för övrigt, om det inte finns ett drivdon emellan, i vilket fall drivdonet också måste vara dimbart. Så titta på era LED-lampor.

Är det bara en strömbrytarfunktion som är önskvärd kanske WMR-1000 kan få förnyat förtroende. Den har en max gräns på 120 W för LED.
 
Den behöver dock nolla

Bryter nexan nollan också eller behövs den bara för matning till reläet?

Tror min nolla går vidare till annat också
 
Såg nu att nollan på utgående behövdes ej. Då kan jag bara skarva på en valfri nolla till nexan , eller har jag missuppfattat (wmr1000)
 
Den behöver N enbart för egen strömförsörjning.
 
Idag när jag kom hem från jobbet så låg det en WMR-252 i brevlådan, så gräsmattan fick vänta och fjärrbrytaren monterades, hur lätt som helst!

Bytte ut LED lamporna mot ett par halogen eftersom LED lamporna jag har nu inte är dimbara, så nya lampor ska inhandlas imorgon! :)

Tusen tack för all hjälp med val och tips!!
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.