Jag har kopplat in en Nexa WMR-252 till två halogenlampor och tre brytare i en trappkoppling, precis som i bilderna i den här gamla tråden: https://www.byggahus.se/forum/threa...ng-med-tre-stroembrytare.205664/#post-1648182

Problemet är att WMR-252 inte fattar att brytarkretsen är sluten. Lamporna kan vara på en stund, sen släcks dem av sig själva, sen tänds dem igen, osv.

Spänningsfall i brytarkretsen? Vad gör jag åt det här?
 
De långa trådarna via trappkopplingen som går till Nexans ingång plockar upp spänning kapacitivt som stör den så att vid öppen kontakt tolkas det ibland som slutet. Normalt ska ju den kopplas via några dm ledning till brytaren invid då blir effekten av störkopplingen marginell.

Jag vet inte hur den inre kretslösningen ser ut i Nexa men du skulle kunna avkoppla genom att lasta med tex ett motstånd parallellt över ingången. Värdet på motståndet beror på hur det ser ut i pucken men att testa med en potentiometer direkt mot ingången för att få en uppfattning om var omslagsnivåerna för sluten/öppen ligger och sen ta ett större fast motstånd borde gå bra.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Ok!

Jag har gjort som du sade. Om jag kopplar bort trappkopplingen och bara kör med en pot över ingången så är det svart upp till 13,81k ohm, sedan tänder den och lyser stadigt. Provade också med trappkoppling och pot, men då hittar jag ingen resistans där det lyser stadigt. Min pot går upp till 100k.

Vad säger experterna om det?
 
Borde inte funktionen vara omvänd dvs sluten ingång ger tänt och öppen släckt? Vad händer om du har pot och brytare inkopplade samtidigt och ställd kring 15-20 kohm eller 2-5 kohm, är det fortfarande slumpmässig funktion?

Du kanske fått ett felaktigt exemplar, med tanke på både omvänd logik och felfunktionen kanske det är så.
 
mattiasOnline skrev:
Problemet är att WMR-252 inte fattar att brytarkretsen är sluten. Lamporna kan vara på en stund, sen släcks dem av sig själva, sen tänds dem igen, osv.
Vi kanske först behöver reda ut om problemet inträffar med strömbrytarkretsen sluten eller bruten. På din mätning med en ensam pot förstår jag har Nexa tänder när strömbrytarkretsen är bruten. Det låter ju logiskt då den även ska fungera utan strömbrytare. Bruksanvisningen antyder dock det motsatta, och även din text ovan. Du kanske menar att WMR-252 inte fattar att brytarkretsen är bruten?

Jag ser inte hur kapacitiv koppling kan påverka en sluten och därmed lågohmig krets, speciellt inte så att styrdonet uppfattar en impedans på 14 kΩ. Då pratar vi i så fall om glappkontakt i kretsen. Däremot tror jag att en bruten krets skulle kunna påverkas så att styrdonet "ser" en impedans på under 14 kΩ. En resistans mäts ju genom att mäta spänningen. Men här kan behövas en ung o alert hjärna som nyss gått skolan :x
 
WMR-252 är ju en RF-mottagare som också tänder/släcker via fjärrkontroll, så den togglar på både fjärr och brytare. Jag kanske måste testa med pot igen, i det andra läget.
 
Ja, om jag först togglar med fjärren så kan jag få den att tända när resistansen går under 12,57k ohm. Detta utan några brytare inkopplade.

Kan tillägga att med brytarkretsen inkopplad och experimenterande fram och tillbaka med både fjärr och brytare så kan jag släcka med fjärrkontroll, men i tänt läge fladdrar det.
 
Redigerat:
Har du mätt hur din krets med brytare beter sig som slutna så det inte som Bo skrev verkar som glapp? Ja inte glapp vid lite belastning men som sett till puckens ingång. Och med pot 15-20 kohm ihop med yttre kretsen hur blev det då?
 
Ok, jag hade ett fel i trappkopplingen. Åtgärdat. Jag vet att man ska ta hem en elektriker för sånt här, men han har varit här och fladdrande Nexa blev för avancerat. Nu har jag mätt med multimeter att jag kan sluta/bryta med godtycklig knapp.

Nya testresultat

Sluten krets utan potentiometer:
När jag tänder/släcker med fjärr så tänds/släcks ljuset och är stabilt.

Bruten krets utan potentiometer:
När jag tänder med fjärr så tänds ljuset, men är inte stabilt.
När jag släcker med fjärr så släcks ljuset och är stabilt.

Bruten krets med potentiometer 10k-20k ohm och över:
När jag tänder med fjärr så tänds ljuset, men är inte stabilt.
När jag släcker med fjärr så släcks ljuset, men kan behöva trycka flera ggr.

Sluten/bruten krets med potentiometer 0-10k ohm:
När jag tänder/släcker med fjärr så tänds/släcks ljuset och är stabilt,
men trappkopplingen är ju kortsluten och oanvändbar.
 
Redigerat:
That makes sense. Jag tänkte först inte heller på fjärrfunktionen - strömbrytarnas läge ska inte spela någon roll för funktionen. Bruxet säger att trådarna ska isoleras om strömbrytare inte används, men det kanske inte spelar någon roll det heller.

Däremot är det rimligare att du får en osäker funktion men öppen brytarkrets - det är då "störningar" av detta slag lättare kan leta sig in. Att åtgärda detta kan vara svårare om ett motstånd inte hade någon effekt. Grundproblemet är Nexans höga känslighet ("ingångsimpedans") på 14 kΩ, det borde istället varit typ 14 Ω.

- Offra strömbrytaren längst bort för att få ned ledningslängden.
- Sök en annan produkt som tillåter längre ledningslängder eller trådlös funktion. Vet inget, men leta bland Eltakos produkter kanske.
- Byt strömbrytarna till Nexas sändare.
- Ta bort alla andra strömförande ledare från ledningarna i eller nära strömbrytarkretsen.
- Bygg ett 12 V-system som drar ett relä i dosan där Nexapucken sitter.
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Det kanske skulle fungera med en kondensator över ingången.
 
  • Gilla
GK100
  • Laddar…
Nu fungerar det!

Jag kom ihåg att jag hade en sån här i en låda: https://www.elfa.se/sv/rc-naet-220-nf-100-ohm-630-vdc250-vac-kemet-pmr209mc6220m100r30/p/16563373

PMR209. RC-nät, eller "gnistsläckare" kallas de visst också. En kondensator och ett motstånd i ett. Med den över ingången fungerar allt plötsligt. Köpte några såna här när jag hade problem med min filmduk som orsakade knäppningar i högtalarna när motorn slog av/på. Verkar vara bra till lite av varje.

Tack för alla idéer och hjälp med felsökning. :)
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Kan så vara (y) Den kapacitivt kopplade strömmen borde ju vara 50 Hz så om den dämpas med en kondensator så kanske Nexapucken inte ser den längre.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.