Hej,

jag skulle vilja ha hjälp med en besvärlig sak.
Vi kommer att köpa ett hus och har sett ut en viss blåfärg till våra dörrar (Dooria) och fönter (Elitfönster). Färgkoden enligt NCS är s 6020-B10G och finns som standardtillval i Dooriakatalogen.
Nu har det visat sig att den kulören inte går att få Elitfönstren som vi ska ha i aluminiumprofil på utsidan i NCS systemet utan i RAL. Då blir det problem eftersom den kulören vi vill ha inte finns i RAL. Dessutom vill husfirman ha 2000 kronor per dörr för att måla dem i RAL färg.
Har ställt frågan till Elitfönster men inte fått svar ännu, eftersom att det anges på webben att det går att få färger i NCS eller RAL.

Har ni någor tips på hur vi kan göra vore vi mycket tacksamma.

/Jessica
 
Hej och tack :)

Vi har fått RAL och färgerna stämmer inte så bra överrens.
Ja det kanske är så att NCS bara gäller på trä - det har vi inte tänkt på.
Hängrännor och övrig har vi koll på - det blir alusilver och vitt. Egetligen ville vi ha alusilver på all sån plåt men det gick visst inte att få - så då tog vi alusiler på stuprör och hängrännor och vitt på fänsterbläcken samt rätt det som blir på taket (taket har vi beställt i rött) Kanske vi ska ändra och ta vita stuprör och hängrännor oxå???

Vi funderar på att byta från blått till annan färg där det finns mer liknande i båda systemen.
När vi tänker på det så kanske dörrarna inte kommer att målas i RAL utan i NCS valfri färg och då blir det ju jättesvårt.

Vi har ställt frågan till säljaren ang RAL och NCS...

Allt hänger liksom ihop val av färger på fönster, dörrar fasad - det känns som vi måste börja om...

 
NCS är ett referenssystem som talar om hur det skall se ut. Ett system för att beskriva en färg, ange en referens och kunna kommunicera detta till andra. Det finns alltså inga recept. Allt ansvar ligger på receptblandaren.

NCS är alltså oberoende av underlag eller material, medan RAL finns i ett otal recept för olika material som i sin tur beskriver en referens.
Det låter jäkligt konstigt att ni inte kan få överensstämmelse med RAL.
 
  • Gilla
naile
  • Laddar…
Tack,

jag har varit på länken och kollat ::) men men kommer inte åt verktyget. Vet du om det är nåt man måste beställa?

/Jessica
 
kire skrev:
En kommentar som inte helt hör till tråden, men iallafall, RAL-systemet klassificerar/systematiserar 1688 färger och NCS 1950 färger, allt enligt hemsidorna

[länk]

och

[länk]

Det smarta med NCS är att "alla" färger går att beskriva på ett systematiskt sätt där färgbeteckningen talar om exakt, hyfsat lättbegripligt vilken färg de handlar om, medan RAL-systemet ger ett mer svårbegripligt nummer för de färger som ingår.

Så här enkelt fungerar NCS
[länk]

The Colourimetric Picture Book
[länk]
Bra med länkar.
För övrigt finns NCS provkartor med 1950 färger ÄN SÅ LÄNGE, pga av pigmentens tillkortakommande. Systemet i sig beskriver alla färger som "finns".
 
Johan Gunverth skrev:
Bra med länkar.
För övrigt finns NCS provkartor med 1950 färger ÄN SÅ LÄNGE, pga av pigmentens tillkortakommande. Systemet i sig beskriver alla färger som "finns".

Ja vi har märkt att det finns mycket i NCS och har svårt att hitta rätt färg i RAL... Vi får se hur det blir
 
Hej igen,

nu har jag fått svar från husfirman. Det kostar 9000:- att lacka våra Elitfönster i avgift i NCS. Är denna summa rimlig - jag tycker det verkar mycket  :surprised:

Har idag varit hos en färghandel i stan som kan ta fram färger i RAL koder :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.