Vilka regler gäller för en sk. naturvårdstomt?
Har taxeringsvärde 0kr men är friköpt.
Typkod 299 småhusenhet med värde mindre än 1000kr.

Idagsläget står en 50kvm stor "stuga" i rivningsskick på tomten + ett litet skjul.
Varken vatten/avlopp finns. Ej heller el.

Funderar på att köpa denna tomten och undrar nu om regler ang bygglov etc.

Även om man inte kan bygga åretruntboende så kanske man kan få lov att bygga fritidshus och dra in vatten/avlopp + el, eller?
Tomten ligger i ansluttning till befintlig villabebyggelse ca 50-100 meter.

Väldigt tacksam för svar.
 
Fastigheter (eller "tomter") kan vara klassificerade på en mängd olika sätt. Bland annat så har skattemyndigheten en klassificering, en annan klassificering kan finnas hos fastighetsmäklare, ytterligare en klassificering kan finnas hos banker osv. Dessa klassificeringar har olika syften.

När det gäller möjligheten att använda en fastighet genom bebyggelse är det något som inte framgår i första hand av en viss klassificering utan främst utav kommunens översiktsplan. Hela landet är indelat i kommuner och alla kommuner har en skyldighet att ha en heltäckande översiktsplan. I ett mindre perspektiv har kommunen sedan fördjupningar i form av översiktsplanen, områdesbestämmelser eller detaljplan, samt fastighetsplan. Dessa planer kan heta något annat för tidigare gällde andra benämningar.

Vad du alltså måste göra är att kontakta kommunen och fråga dels vad översiktsplanen anger beträffande fastigheten, dels vad en mer fördjupad plan kan ange. Det är detta och inte en viss klassificering som är av avgörande betydelse. Lycka till! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.