Vet någon här hur det går till när man vill namnge sitt nybyggda hus?
Menar då vilka myndigheter och papper man ska kontakta och fylla i?

Och vad heter era hus?
 
Varför skulle man registrera sitt smeknamn på huset?

Gatuaddress och fastighetsbeteckning tar väl kommunen ut.

För övrigt lkallar vi vårt hus villa FreSus, baserat på våra namn.. ;) Det är inte registrerat ngnstans.
 
För ett par år sedan (2004) gick man över till ett nytt adressystem för landsbygden. Då fanns det möjlighet att registrera exvis gårdsnamn som adress istf bynamn, fastighet och nummer.

Detta sköttes av Lantmäteriet och uppgifterna gick sedan vidare till Posten. Ev finns det fortfarande möjlighet att göra detta. Det skall dock handla om tradionella namn som existerat länge, att döpa om Storgatan 24 till Lilla MysHuset lär inte gå.
 
Redigerat:
Hemmakatten
Det finns ingenstans att registrera ett eget namn på sitt hus.

Tidigare kunde gatuadressen var Holmens gård, Beda bruk eller andra gårdsnamn. Nu håller man sedan ett antal år på att i alla kommuner överhela landet ge alla fastigheter en riktig gatuadress. Detta för att få ett enhetligt system och som gör att posten ambulans, brandkår, polis med flera snabbt skall hitta rätt när det gäller.

Vill man för skojs skull ha ett eget husnamn, kan man sätta upp en skylt på huset. Man kan iofs också när man anger sin adress skriva sitt husnamn efter gatuadressen, men du kan aldrig få det officiellt godkännt.
 
Hemmakatten
Kan tillägga att när vi köpte vår tomt 2004 hade den ett (gammalt) gårdsnamn som adress. Under 2005 gick kommunen igenom alla adresser i vårt område och vi fick ett gatunamn och nummer istället.

En annan anledning är att gamla gårdar numera ofta är avstyckade till en massa tomter vilket gör det omöjligt och opraktiskt att behålla gårdsnamnet.
 
Här på Gotland gick det utmärkt bra att behålla gårds-, plats- och husnamn.

Fast våra adresser är ju lite annorlunda av hävd.
 
Hemmakatten
Okej, jag är ingen expert på detta. Förklaringen ovan är den jag fick när vår adress ändrades. Troligt att det kan skilja lite över landet.
 
Jag fuskar lite i postorderbranschen och konstaterar att det är rätt så många på landet som ger sina hus egna namn och helt frankt skriver det som adress. Posten kommer fram, därför att brevbärarna känner till de lokala förhållandena. Egna ortsnamn är också populära i mindre byar där man blivit av med sin postadress. De kommer också fram så länge postnumret är rätt.

Det kan se ut så här (lite lagom anonymiserat)

Nisse Hult
Stora Knäckebrödtorp
999 99 Avkroksström

Problemet uppstår om man glömt en siffra i postnumret eller så, för det går inte att söka på det när ingenting stämmer överens med Postens indelning.
 
mycke_nu skrev:
Här på Gotland gick det utmärkt bra att behålla gårds-, plats- och husnamn.

Fast våra adresser är ju lite annorlunda av hävd.
Samma var det för oss med stugan i Bergslagen. Där gick det bra att registrera gårdsnamnet i tillägg till den tråkiga postadressen "Sjön 178" ("Sjön" heter ngt annat såklart...)
 
mycke_nu skrev:
Här på Gotland gick det utmärkt bra att behålla gårds-, plats- och husnamn.
:rolleyes: Kan orsaken va, att ni inte har några vägar där? :D
 
Vi har minsann tom en och annan 90-väg! Vet dock inte riktigt varför, traktorerna gör bara 40. :D
 
Gränsen går vid varje beteckning som finns på den officiella ekonomiska kartan, skala 1:10000. Om du har turen att hittat ställets namn DÄR, så ska du med näbbar och klor kräva att det införs i det officiella adressregistret. Varje kommun har en ansvarig handläggare.
 
Jag fick för ett halvår sedan beslut om att kommunen har ändrat namnet på gården till "Hmm"-red Västergården, postnr, postort. Så det exempel som swetrot framförde (för ett halvår sedan) kan mycket väl vara den offentliga adressen.

Inga gatunamn i sikte. Detta var en process som förra ägarinnan hade igångsatt för ett tag sedan, antagligen någon gång efter 2004 då.

Vist är det kommunen som sätter postadresserna, och inte Lantmäteriet?
 
Rutinen varierar mellan landets kommuner. På rätt många ställen är det faktiskt kommunens lantmäterienhet som sitter på namnberedningen.
 
Hemmakatten
Det finns inget egentligt egenvärde att ha egan påhjittade, eller gamla konstiga namn på sitt hus. Möjligtvis någon gammal romantisk förebild som man vill applicera på sin egen lilla hemmabyggda pastisch.

Vitsen med gatunamn- och nummerordningen är att det skall bli enkelt, inte bara för posten, utan för Räddningstjänsten att hitta. Ambulans, brandkår, polis tycker vi nog alla är rätt skönt om de kommer snabbt när det gäller.

Själva har vi ett gammalt gårdsnamn ligger kvar hos Telia vilket vi inte visste om. Förra sommaren ringde vi SOS efter ambulans eftersom en familjemedlem var mkt sjuk. Vi fick guida ambulansen hit eftersom adressen som SOS har är den från Telia och det var ett konstigt gammalt gårdsnamn.

Nej, fram för raka, enkla adresser som alla förstår.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.