När jag köpte min stuga tittade jag på ganska många innan jag hittade en som jag fastnade för. Den stora fördelen med den är att man inte har grannarna alldeles inpå knuten. Närmsta granne är 150 meter bort så dit ser man inte förutom på vintern. Vid köpet påpekade mäklaren att man kunde räkna med att bygga 200 kvadratmeter eftersom tomten är cirka 2000.

I vanliga villaområden är tomterna numera 600 kvadrat och i vissa fall mindre än så. Hade husen varit på 60 kvadrat kanske det hade sett vettigt ut, men med 150 kvadrat hus och 50 kvadrat garage så står de packade som sardiner. Varför väljer folk att bosätta sig på det sättet?
Är alla mörkrädda och behöver ha en granne att krama om?
 
Man köper nog så stor tomt man har råd med. Det är brist på tomter, tomtpriserna är skyhöga, man vill ha nära till jobbet och barnen vill ha nära till kompisar.
 
1. Tomtpriserna. När varje kvadratmeter börjar kosta 2-3000 kr vill folk inte betala för mer än de måste.
2. Lättja. Många vill bo i eget hus, men inte alla vill klippa gräs och sköta en trädgård.
3. Exploatörernas vinstintresse. Ju fler tomter man kan klämma in och sälja, desto större vinst.
4. Kommunens vinstintresse. Ju fler som bosätter sig i kommunen, desto större inkomster i form av kommunalskatt.

Sedan är det kanske inte ett förstahandsval för alla. Om man kunde välja fritt skulle man kanske vilja bo ostört i villa på en stor tomt, men om man har ett jobb i storstan och inte vill pendla mer än en timme i vardera riktningen, så får man rätta sig efter vad man har råd med. Då blir andra faktorer viktigare än storleken på tomten.
 
Tomterna är dyrare i dessa områden än de är en bit utanför samhällena, åtminstone i Bro där jag bor.
Min erfarenhet är att det är lättare att sköta en större trädgård än en fjutt som bara består av gräsmatta där man knappt kan passera runt huset utan att klippa grannens gräs också.
Nära till jobbet har man aldrig i Stockholmstrakten så om man bor i Håbo-Tibble eller inne i Bro gör ingen större skillnad.
 
I kommunen finns denna som är någorlunda OK:
http://www.hemnet.se/bostad/tomt-upplands-bro-kommun-pumpvagen-20-803395

Jämfört med dessa som är placerade ovanpå grannarna:
http://www.hemnet.se/bostad/tomt-bro-osterhagen-upplands-bro-kommun-dagsverkarvagen-7-786363
http://www.hemnet.se/bostad/tomt-bro-osterhagen-upplands-bro-kommun-dagsverkarvagen-16-875528

Alldeles intill de senare finns ett område med nybyggda Älvsbyhus och Smålandsvillor (mestadels) där tomterna är sjukt små. Jag får radhusvibbar och det är inte en positiv känsla.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.