Har en oljepanna, Pulsonex med 3 kubiks tank. Fjärrvärme är på gång och grävandet i området startar snart. Prognosen för vårat hus är Dec, runt jul. Lägg till lite förseningar mm så är det i mitten på Januari. Det är runt 700L kvar i tanken och detta bör räcka då vi endast använder oljan för vämning av vatten. Luftpump och öppenspis.

Kan pannan skadas om man kör på tills oljan tar slut och "gojset" kommer in i den? Eller lägger pannan av när det känner av att det inte är bara olja som eldas upp?

tacksam för svar!
 
Brännaren brukar pumpa runt oljan genom tanken (har du inte två rör till brännaren?), så om det finns skräp brukar det sätta igen någonstans innan oljan tar slut.
 
Är det nån katastrof om det skadas, den ska väl skrotas ändå?
 
Tanken skall skrotas, pannan kanske någon vill ha? Men det hade ju varit skönt med varmvatten tills fjärrvärmen är igång. Tänken är att tanka diesel i dunk om oljan i tanken tar slut innan installationen är klar.

mulpac: Får kolla upp de där med om det är två rör till brännaren. Sådan bra koll har jag inte i huvudet. Är ganska novis på de här med panneri.
 
Inte så stor risk att brännaren skadas av torrkörning. Rören som går till pannan sitter inte precis i botten på tanken. Finns ett utrymme för gojset, så även om pannan inte får någon mer olja, så finns det mer kvar i tanken. Kan vara rätt många liter i en "tom" tank.
 
Hyrde ett hus ett tag utomlands och det fanns ingen mätare till oljetanken. Principen var att fylla på olja var tredje månad utan att veta om det behövdes eller ej. Givetvis stannade brännaren vid två tillfällen då oljan var slut. Det räckte då inte med påfyllning av mer olja utan man var också tvungen att lufta systemet. Säkert inte komplicerat men det kan ju vara lämpligt att fylla på innan brännaren stannar. Där vi bodde måste det ha varit vanligt för killen från oljebolaget som fyllde på olja gick in i pannrummet och gjorde det som behövdes och startade sedan upp brännaren igen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.