Kanske en "dum" fråga men:

Exakt när besiktigar man det hus man ämnar köpa? Antar att det sker efter det att man blivit accepterad som köpare men innan man lägger handpenning?

Om man besiktigar efter erlagd handpenning, hur mycket fel måste det vara för att man skall ha möjlighet att backa ur och få tillbaka sin handpenning?
 
Det vanligaste är besiktning efter kontrakt är skrivet o handpenning erlagd. Detta för att köparen inte ska lägga 5-25 000 kr på att undersöka för att sen inte få köpa fastigheten

Avtalet sätter villkoren för vad som händer om man ej vill fullfölja köp. Förr hade man olika lösningar på vad som krävs för att frånträda avtalet efter besiktning. Numera är det absolut vanligaste att det bara skrivs att köpare har rätt att frånträda avtal eller häva avtalet efter besiktning om några fel som denne inte acceptera upptäcks. I praktiken nästan ett "öppet köp" för köparen.

Gå INTE med på några andra skrivningar för de leder bara till problem hur de ska tolkas o hur allvarliga ev fel är
 
Du verkar hänga upp dig lite på handpenningen, det väsentliga är när du är bunden av det köpekontrakt du skriver på, huruvida du aldrig betalar handpenningen eller ej spelar ingen roll för avtalets giltighet. Annat än att säljaren kan välja att häva avtalet om du inte betalar den föreskrivna handpenningen, varvid du blir skadeståndskyldig för alla kostnader som säljaren har tills han lyckas sälja till ngn. annan.

Det vanliga är då att man skriver ett köpeavtal med en bes. klausul enl. vad kinglolle skriver här ovan. Tänk på att klausulen skall vara tillräckligt väl tilltagen i tiden så att du verkligen hinner få dit en bes. man, och helst även några dagar att sedan utvärdera de fel som upptäcks, innan du måste bestämma dig för att avbryta eller köra vidare med köpet.
 
Tack för svaren!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.