Den där andra byggnaden, ser ut som en kyrka. Kanske läge att kontrollera med kommunen vad den är "klassad" som. Om den är en kyrkobyggnad så är det inte säkert att man får bo där hur som helst.

Att döma av avspärrningarna på gatan så är det akut rasrisk. Där kan mycket väl finnas vitesföreläggande som går över på dig, om du köper. Har du otur så faller vitet ut, typ veckan efter ditt köp. Ex. ett rivningsföreläggande kan vara kopplat till ett vite på en halv milj. eller mer.
 
Okej, tack för tippset!

I beskrivningen hittade jag inte mycket Information om det. Alltid bra att veta om vad som kan hända ...

Hur kan man få tag om Information om hus man är interesserad av? Hos Kronofogden kan man t.ex. ställa frågor innan budgivningen startar. Är mäklarna tvungna att upplyssna om huset eller hänvisa till riskerna som kan finnas med huset? ....
 
Dom ska ha 90 000 för huset/husen... men det finns pantbrev på 340 000 kr. Vem är ägare nu? Privatperson? Företag? Dödsbo? Nuvarande ägare måste kunna lösa dom, så se till att befintliga lån löses. Rasrisken från det stora huset är också ett problem. Men allt handlar väl om vad du har för planer för fastigheten.
 
Nackdelen är väl att det är ett bottenlöst svart hål att hälla pengar och arbete i?
Vad ska du ha det till?
Vad är det värt i toppskick?
Vad får du den dagen du ska (måste...) sälja, och hur mycket har det kostat då?
Hur länge har det stått tomt?
Finns kommunalt VA?
Elabbonnemanget, OK inte uppsagt (ny anslavg...?)?
Förelägganden eller annat skit från kommunen?
90 papp är lite pengar men det finns anlednigar till att det inte kostar mer...
 
Okej.

Om man köper av Kronofogden behöver man vanligtvis inte ta över befintliga lån. Vad gäller om man köper t.ex. via mäklare?

Kronofogden tar ju bort alla inskrivningar om fastigheten är skuldsatt och säljs vid en exekutiv auktion.
Bättre att köpa av Kronofogden??

Vad gäller?
 
Hur kommer kronofogden in i bilden?

En risk med att köpa ett hus där det finns panter på mer än köpesumman (och dessa panter verkligen är belånade), är att om inte säljaren klarar att lösa lånen så blir det ingen affär. Det finns flera uppmärksammade fall där säljaren har fått ut handpenningen, men inte förmått slutföra affären, för att lånen är högre än slutbetalningen.
 
Det med Kronofogden är nu inte relaterat till fastigehten jag länkade till utan mer "allmänt".

Köper man av Kronofogden tar den bort alla inskrivningar.

Men köper man av en privatperson eller ett företag ska man se till att det inte finns inskrivningar .... om fastigheten är belånad ... får säljaren sälja den (till vilket pris som helst) ... eller hur fungerar det nu exakt? ... ???

Det bestämmer sen ju banken om den ska säljas (om han har skulder och vill sälja fastigheten för billigt) ??? ....
 
Alltså ... tar vi nu ett Exempel.

Om ett hus är belånad med 200 000 SEK och ägaren (en privatperson) vill sälja fastigheten t.ex. för 180 000 SEK så fungerar det inte. Det är banken (som t.ex. har ett pantbrev på fastigheten) som bestämmer i så fall, eller?

Om fastigheten säljs vid en exekutiv auktion (Kronofogd) ska banken ge sitt samtycke om fastigheten inte når en viss summa.

Om budgivningen stannar vid 180 000 SEK, men huset är belånad med 200 000 SEK förlorar kanske banken en del ...
 
Redigerat:
O
Jag blir väldigt fundersam på skicket när det inte finns några bilder inomhus....
"samlingshuset" känns som en väldigt väldigt dyr post.... taket måste läggas om akut.... Med tanke på takets skick och inga bilder inomhus får mig att misstänka att det kommer att behöva renoveras för en massa pengar bara för att få huset att överleva en vinter till....
Troligtvis så kommer renoveringsbudgeten bli brutal...
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Ewald skrev:
Alltså ... tar vi nu ett Exempel.

Om ett hus är belånad med 200 000 SEK och ägaren (en privatperson) vill sälja fastigheten t.ex. för 180 000 SEK så fungerar det inte. Det är banken (som t.ex. har ett pantbrev på fastigheten) som bestämmer i så fall, eller?

Om fastigheten säljs vid en exekutiv auktion (Kronofogd) ska banken ge sitt samtycke om fastigheten inte når en viss summa.

Om budgivningen stannar vid 180 000 SEK, men huset är belånad med 200 000 SEK förlorar kanske banken en del ...
Jo banken kan antingen neka försäljningen, eller så blir det affär och säljaren får ta ett förlustlån, dvs. ett lån utan säkerhet, om banken anser att säljaren är kreditvärdig.

Vid lite större smällar, där en säljare kanske måste sälja med flera miljoner i förlust. Då försöker banken i första hand givetvis tvångssälja till så bra pris som möjligt. Sedan är det relativt vanligt att banker skirver av en del av skulden. Så att säljaren får "behålla" en skuld som är rimlig att hantera.

Banken har ingen nytta av att behöva driva in en omöjlig skuld i evig tid, utan ofta fixar de en lösning där säljaren skall kunna vara på fötter snabbt, och återigen bli lönsam kund.
 
  • Gilla
Ewald
  • Laddar…
Bara för att det finns pantbrev på 340000 betyder det inte att huset är belånat till den summan.

Det skall snarast ses som en tillgång då man (om banken går med på det) har utrymme till att låna upp till den summan för renovering utan att behöva betala pantbrevsavgift. Totala "värdet" på pantbreven blir ca 7000 kr.
 
  • Gilla
Ewald
  • Laddar…
Hej!

Okej, tack för tippsen!

Vad jag förstår ska man vara försiktigt med att köpa hus från Privatperson eller företag om det finns inskrivningar.

Men vad kan det nu konkret betyda om man köer ett hus där säljeren säljer huset billigt (under marknadsvärdet) och den sen har skulder kvar som den inte kann betala och banken inte har givit sitt samtycke till försäljningen?

Fungerar det överhuvudtaget? Krävs det inte en "jurist" som fixar alla namsändringar (lagfaten) efter köpet .... även med myndiheter osv. ?? ... kan köpet bli ogiltigt om man har en situation som jag beskriver ovan .... ??
 
Varför spekulera så mycket? Precis som Kindvall skrev så finns det ju ingen direkt koppling till hur stort pantbrev man har tagit ut och vilka lån som finns på huset. Det finns kanske inga lån överhuvudtaget ?

Det enda egentliga du behöver bry dig om är att existerande pantbrev förs över till dig utan förbehåll vid köpet. Säljaren har ju alla rättigheter i världen att sälja till vilket pris han/hon vill och oavsett marknadsvärde det har ingen med att göra. Hur en säljare löser sina ev lån är säljaren och bankens problem.

Se bara till att det finns inskrivet i köpeavtalet att alla eventuella lån ska vara lösta på köpedagen och att pantbrev skall vara överfört till dig. Men detta är ju normal praxis och ingår i mäklarens uppgifter att se till.

Det enda du behöver fundera på är egentligen om du vill ha huset och till det priset. Och att naturligtvis göra en besiktning så att du vet vad du ger dig in i, för att komma med dolda fel krav på det huset blir svårt speciellt till det priset.

Edit: Naturligtvis ska du kolla med kommunen om det finns några åläggande på fastigheten eller andra förändringar i tex stadsplanen som påverkar fastigheten. Det är din skyldighet och är kanske lite mer noga i detta fallet med något som i viss mån ser väldigt fallfärdigt ut.
 
Redigerat:
Beroende på om du skall besikta kan det ju vara läge att göra en snabb affär med ett så lågt pris. Skriv avtal med 2 veckors besiktningstid, när tiden löpt ut, fullfölj hela köpet med övertagande (eller inte)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.