Tjenix!

Tänkte checka lite med er som kanske har koll på dolda fel och hur det fungerar..

Köpte huset för ca 1 år sedan. I överlåtelsebesiktningen noterade man att det var fuktskada i taket på garaget. Syntes tydligt och var något vi var införstådda med.
Har åtgärdad taket - rest nya takstolar med betongpannor osv osv..

Men, nu började vi riva ner resten (gips, plast, isolering) invändigt i garaget och påträffar då ett myrbo i storlek XXL i spånskivorna mot tegelväggen. De har bott i ytterväggen och haft det bra. Ut med Anticimex som la på något pulver.
Nu visar det sig att myrorna mumsat i sig syllen samt reglarna i ytterväggen. Eller mumsat kanske dom inte har men dom har bott där och jaaa.. syllen och reglarna är ungefär hälften så stora som de ska vara.

Nu till frågan, är det ens lönt att försöka åberopa dolt fel? Vi visste att taket var fuktskadat men inte att grundkonstruktionen i ytterväggen var uppäten?
 
Att myror har byggt bo och skadat syllen har jag väldigt svårt och se som dolt fel. För det första måste det vara ett fel i bygget. Har skadan uppkommit genom att det har utförts felaktigt eller är det bara att det har byggts bo där?
 
Går det att se någon tillstymmelse till orsakssamband mellan skadan i taket och myrboet så lär du inte kunna få det som dolt fel. Varför river ni nu ned gips osv. Var det också fuktskadat?
 
Gipset var gammalt och smutsigt. Förra ägaren hade hängt däck och redskap direkt på gipset. Fanns inget som indikerade på att det skulle vara något annat än just fukt i taket. Småpedantisk som man är så tänkte vi att det är lika bra att byta ut allt. Hade tänkt ha kvar samma isolering dock.. men sedan tänkte vi "äh vad faan" bättre att byta ut allt..
Då kom myrboet..
 
Notera: Hela taket var även det gipsat - den delen som var fuktskadad är nedriven.
 
Myror orsakar inte skador på trä. De är en konsekvens av dem. Det måste läcka in vatten så att träet ruttnar innan myrorna börjar äta av det. Därför är myrorna antingen en konsekvens av den redan kända läckan eller så har du en vattenläcka till.

Erik
 
:(
Innebär att dolt fel är kört?

Det nya taket vi byggde är ett sadeltak, innan var det ett gammalt platt 70-tals tak. Antar att det nya taket är tyngre? Finns det någon risk i och med detta då reglarna nu är väldigt skadade?
Är detta något byggfirman skulle ha kontrollerat innan man byggde taket? Eller är det vårt ansvar?
 
O
Om vi nu säger att det kanske skulle kunna gå som dolt fel, är du då beredd på att ta den striden som kan krävas för att få ersättning?
 
Om vi nu antar att orsaken till rötan/myrboet är borta. Då låter det som en ganska enkel åtgärd att fixa syllen och reglarna. Väggen är ju redan öppnad.

Men som sagt du bör undersöka noga om det kan komma fult från något annat håll som kan ha orsakat det här.
 
Får se om jag tar striden när jag får veta vad det kostar att åtgärda det.
Det som egentligen oroar mest är väl vart myrjäklarna tog vägen nu...
 
Det behöver du troligen inte oroa dig för. Myror kan inte skada friska torra träkonstruktioner. Det måste vara ruttet och blött för att de skall trivas.

Erik
 
Avemo skrev:
Det behöver du troligen inte oroa dig för. Myror kan inte skada friska torra träkonstruktioner. Det måste vara ruttet och blött för att de skall trivas.

Erik
Beror väl lite på vilken myra. Hästmyra har vi såpass mycket problem med i våra trähus här i Sverige att försäkringsbolagen införde skydd mot dessa i villaförsäkringsskyddet. Dock gäller det oftast endast i villabyggnaden och inte i garage.

Faktiskt så är min bild att just skadeangrepp från ohyra är lite lättare att kunna få igenom. Däremot är det en poäng som tas upp ifall skadan hade kunnat förutses eller upptäckts på grund av den befintliga skadan ni visste om.

Så diskutera gärna med säljarna men var sedan medvetna om att processen för att få rätt är lång, jobbig och en aningens ekonomisk riskabel
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.