När man bygger med delentreprenad (ej nyckelfärdigt) och köper tomten av dem.
NÄR skall man betala tomten och NÄR skall man betala handpenning.. OCH hur mycket i handpenning.?

Tacksam för svar.
 
Tomtköpet har inget köprättsligt samband med köpet av materialsatsatsen. Respektive köp sker på separata avtal och enligt olika villkor.

Tomten köps respektive tillträds när partena är överens om det. När tomtkontraktet tecknas betalas vanligtvis en handpenning på 10 % av köpesumman. Resten betalas när tomten tillträds.
Tillträdet måste ha skett senast när det är dags att ställa säkerhet till säljaren för köpet av materialsatsen. Då måste köparen äga tomten för att kunna använda tomten som säkerhet till banken som skall utfärda säkerhetshandlingen för materialsatsköpet.

 
Men,

I de fall där det ställs villkor i tomtköpet på att man måste köpa hus av husföretaget, så är ju inte "ägandevillkoret" uppfyllt förrän köp (och leverans?) av huset skett. Så vitt jag förstår så skall det inte gå att få ut lagfart förrän alla villkor i köpeavtalet är uppfyllda. Och blir man inte lagfaren ägare så kan det ju vara riskabelt att betals för tomten.
 
Vi betalade 25 000:- när vi skrev kontrakt på tomten med Trivselhus (bokningsavgift). Detta är oberoende av priset på tomten. Vi kommer betala tomten fullt ut en vecka efter godkänt bygglov. Så står det i kontraktet på tomten som vi skrev på.

 
Men är köpeavtalet för tomten villkorat med ert köp av hus?
Och när får ni lagfart?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.