Hej alla kunniga människor.

Sitter och räknar längder för skogsavverkning till ett tillbyggt kök. Under hela tillbygget, ca 15m2 stort, tänker vi mura en matkällare med ingång dels utifrån och dels via lucka i taket/köksgolvet. Källartaket ska gjutas plant och ha en kraftig isolering för matkällarens skull. Spännvidden på tillbygget blir runt 5,40 och det ligger väldigt nära gränsen för vad 45*220 golvbjälkar klarar med c60, och nu uppstår en rad frågor.

Hur fungerar ett golvbjälklag på en gjuten källartaksplatta... Med platta på mark ska man väl egentligen inte ha ett träbjälklag alls, eller? Är ett gjutet källartak att räkna som platta på mark? Huset som ska byggas till är ett timmerhus som är äldre än någon egentligen vet, så vi vill promt ha ett trägolv i det kök som bildas av det gamla köket + de 15m2 vi bygger ut...

Ska man "vända på kuttingen" och lägga golvbjälklaget åt andra hållet, där spännvidden bara är 3,80, Golvbrädorna kommer då att ligga "fel" inomhus...

Borde man ha tätare avstånd än 60cm?

Tacksam för synpunkter på det hela.
vänliga hälsningar
Ylva
 
Gjuter ni en plattan som är självbärande, dvs ett bjälklag, så finns det ingen anledning att regla upp för golvet. kräver dock mer armering än en platta på mark.

Annars är 5,4m alldeles för mkt för 45x220 c300 utan limmad skiva. Och då är det med C24 virke.
Men om ni har eget virke så är det ju inga problem att gå upp i bredd och ner i avstånd.
 
Hur har ni tänkt? Självbärande betongtak, isolering, bärande golvbjälkar och sen golvbrädor? Verkar onödigt med två bärande golv.
 
Inte ett svar på din fråga - men en kommentar på lucka från köket.

Jag känner till tre familjer som haft matkällare med lucka i golvet från köket. Alla har valt att sätta igen luckan i golvet när de fick barn då de kände att det var en risk för dem att öppna/falla ner.

Nu kanske inte ni har barn eller känner samma oro, men nämner det om du inte hade täntk på det...

Lycka till!
 
Som Krawk säger så använder man antingen betongbjälklag eller träbjälklag.

Väljer du träbjälklag är 5,4m spännvidd för långt för 220mm virke, du måste upp i dimension och använda limträ.

Vad menar du med att golvbrädorna hamnar fel om ni lägger bjälklaget på andra ledden? Välj givetvis den längd som är kortast! Med spännvidd 3,8m klarar ni er precis med C24 220x45 cc600 + skruv-limmat spån ovanpå. Vill ni ha brädgolv överst lägger ni på den ledd ni vill ha det!
 
Nu är jag osäker om TS har eventuella begränsningar med avseende på bjälklagets höjd, men spänvidder på 5,4 m klaras med 300 mm höga masonitreglar. De är väldigt förlåtande när det gäller diverse installationer som ska dras kors och tvärs.
Se sid. 15 http://www.byggmagroup.se/Beams_projekt_anv_2009_1_lo_J7hDb.pdf.file
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.