Funderade ett tag på var jag egentligen ska placera denna fråga, men då det först och främst handlar om murade fogar provar jag här. Vi har i alla fall en murad öppen spis i vår lägenhet, byggd i mitten av 30-talet. Enligt uppgift ska rökgångarna vara sotade och inspekterade utan anmärkning för ett drygt år sedan, men noterade vid sista eldning i vintras att den däremot läcker rök "bakvägen" in i lägenheten på ovansidan vid sidorna av rökgången:
Översikt över en öppen spis med markerad rökgång, vit bakgrund, och en glasflaska till höger.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tittar man inuti spisen ser man att den övre bakre fogen (som alltså utgör övergången mellan spisens "tak" och bakvägg) är rejält vittrad:
Vittrad fog i övre delen av en murad öppen spis med synlig sprickbildning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sett från rökgången ser man en ganska bred sprickbildning där fog saknas hela vägen bort till spisens kant. Själva rökgången i sig ser dock helt fin ut så långt jag kan se härifrån.
Närbild på en vittrad fog med en spricka i en murad öppen spis och synen in i rökgången.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så - efter denna bildodyssé - hur reparerar man detta på bästa sätt? Vill gärna passa på att göra detta nu under sommaren så att det går att elda när hösten kommer. Min spontana tanke är att rengöra sprickan från sot och löst material så gott det går med någon liten stålborste i piprensarutförande och därefter pressa in så mycket eldfast fog som det går hela vägen runt. Har sett att detta finns på patron vilket ju känns som en smidig lösning för att få in det på djupet. Hur låter detta för någon med lite perspektiv på saker och ting? Invändningar, tillägg, idéer?
 
L
Inget man gör själv , skorstensmurare det enda
 
Ja, det var min nästa fråga - inom vilken fackmannakategori ett sådant arbete faller. Då ska jag googla lite skorstensmurare. Någon som råkar ha tips på en bra sådan i mellersta/sydvästra Skåne?

Tillägg: Ska förstås även prata med vår BRF, om inte annat med tanke på att likadana spisar i andra lägenheter ju kan antas riskera att drabbas av liknande saker. När det gäller el- och vattenledningar ansvarar ju BRF för dessa om de betjänar mer än en lägenhet och utifrån samma resonemang antar jag då att jag ansvarar för min egen eldstad och BRF för rökggångar? Eller är det annorlunda i detta fall med tanke på brandsäkerhet?
 
Claes Sörmland
Om man gör det själv eller inte nog mer en intressefråga. Är man händig så är det inte svårt men man får vara noggrann och skaffa sig kunskap. Man chansar inte med eldstäder. Man vill heller inte ha en chansande hantverkare så lämpligen väljer man en "kakelugnsmakare".

Underhåll av eldstäder är inte anmälningspliktigt till kommunen så det är bara att köra på. Av ren självbevarelsedrift kan man ta hem en sotare och genomföra en besiktning efter lagningen. Det kan ju vara bra om man plockar in en hantverkare vars arbete kan behöva kontrolleras av en oberoende part.

Hur det fungerar med föreningen kontra bostadsrättsinnehavaren gällande eldstäder får någon annan beskriva.

Det som praktiskt behöver göras är att plocka ned den öppna spisen från toppen. Från bilderna så verkar det som att det finns en dekorativ marmorskiva som först ska lyftas av (utan att spräcka den!). Sen under ligger (eldfast?) tegel och vilar på bakväggen och ett järn. Efter att ha plockat ned taket så återmuras det mycket noggrant med helt fyllda fogar. Lämpligt bruk är lerbruk (1 del kakelugnslera + 3 delar mursand). Jobbet är skitigt.
 
L
Händig eller inte det fordras lite mer när det gäller murstockar , varför har den spruckit
det är något som satt sig , måste kontrolleras eller har det sprängeldats i den , då kan det spricka
 
Tack för era svar!

Någon sprängledning har inte skett under min tid i lägenheten och tror nog att även tidigare ägare haft svårt att få till sådana temperaturer med tanke på spisens/lägenhetens lite halvtaskiga utformning vad gäller drag. Har däremot tittat närmare på övriga delar av spisen och längs med ytterkanterna där spisen möter bakomvarande har det också spruckit (dock betydligt mindre). Att bjälklaget satt sig lite känns alltså inte osannolikt, särskilt med tanke på att golven i övriga lägenheten är ganska böljande, de med...

Summan av kardemumman blir att jag får leta upp den mest närbelägna kakelungsmakare/skorstensmurare jag kan finna för en genomgång av förutsättningarna innan vi gör något alls. Om någon kommer på något vi då särskilt bör undersöka tar jag tacksamt emot tips, annars tackar jag för all input så långt!
 
sotat och inspekterat betyder ju inget om de inte samtidigt provtryckte.
Såna där skador ska man inte fixa på enklast möjliga vis, bättre att mura om det som är skadat helt och hållet.
 
L
Börja med att köpa en rökbomb , vet inte riktigt var prova googla , sedan upp på taket täppa till din pipa tända bomben , in i eldstaden igen med luckor , vänta , är det sprickor så kommer du inte att undgå att se när det ryker , så gör sotaren för att kolla sprickor , när du sett det upp på taket igen bort med täppet , röken kan lukta lite illa så då ventileras den ut via skorsten
 
L
Det beror nog på hur sprucken och var det otäta är av för karaktär , jag rekommenderar ingen att täta skorstensstock själv , det är ett hantverk som inte många klarar
Däremot att stoppa in en rökbomb och se hur allvarlig skadan är , för att utröna fakta
kan man göra
 
fast nu är det vad jag förstår inte skorstenen i sig som läcker utan den öppna spisen vilket dessutom redan syns på väggen. Nå mer tester är nog överflödiga.
 
Precis som Stefan1972 säger lämnar sotstrimmorna på väggen inga frågetecken - den läcker. Som jag försökt rita in på bilden i första inlägget ses sotstrimmorna bara på vardera sidan om rökgången, som i sin tur ser fin ut (så pass fin att det känns som att den renoverats någon gång sedan husets byggdes). Allt tyder på att läckaget kommer från den spruckna fogen i spisens överkant. Frågan är alltså egentligen bara om brandfogmassa i denna utgör en brandsäker lösning, eller om man bör göra/undersöka mer?
 
Claes Sörmland
Brandfogmassa är inte en lämplig lösning. Utan ommurning så är det inte sannolikt att hela fogen fylls och då ökar naturligtvis riskerna för framtida läckage den dagen den stela brandfogmassan också glipar. Och glipa kommer den troligen att göra så snart fogen rör på sig p g a uppvärmning.
 
1. Jag tror att brandfogmassa kommer göra jobbet, inte för evigt men tills vidare. Såvida inte sättningsrörelser sker.
2. Om skorstenen är fungerande så är det bara ett problem under uppstartsfasen av eldandet, vilket ÄR ILLA NOG (dvs man kan inte nonchalera detta och fortsätta elda!) men värt att komma ihåg.
3. Brandfogmassan är brandsäker, den ska givetvis appliceras på rengjord yta på insidan, pressas in i gliporna och sedan läggas på flödigt.
4. Det ÄR vettigt att kontrollera kaminens skick regelbundet med rökpatroner eftersom den enda långsiktigt hållbara lösningen är att mura en helt ny kamin.
5. Uppkomsten till den vitfärgade vertikala sprickan på sista bilden bör undersökas, är det sättningar kan det räcka att foga igen den tills vidare. Men har det blivit problem pga andra anledningar så måste detta åtgärdas!
6. Benägen att hålla med en mix av tidigare skribenter, det går att GDS:a detta MEN har man inte koll så ska man ta in kvalificerad hjälp. Sätta eld på kåken är inget man bör chansa med.
 
Alla murade spisar eller kakelugnar rör på sig på tid och längd och måste muras om. Det kommer man aldrig ifrån och det är knappast en lösning att dölja sprickorna med nå temporärt. Visst, det kanske tätar för stunden men problemet är ju kvar. Annars blir det ju som att täcka rostskadorna på bilen med wellpapp och spraya body på det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.