Har provat det mesta mot dessa gynnare men de är mig övermäktiga.
Försökt med elektronik som avger ljud, karbid, avgaser från traktorn, eldat med bensin i hålen, fyllt hålen med vatten under en månads tid. Spolat vatten under ett dygn och efterfyllt med jord men icke - de finns kvar!

Vad återstår att göra?
 
skaffa en iller o släpp ner i ett hål ;D
 
Jo, det skulle vara en möjlighet - men var hittar man en sådan?

Fick tips på en annan variant och det skulle vara en liten yorkshire-terrier, en mops helt enkelt. De skall vara särskilt duktiga på att fånga råttor och möss men frågan är hur de kan komma ner i hålen - tveksamt alltså!
 
Prova med en hederlig mullvadsfälla (finns att köpa) - min pappa har tagit många-många mullvader på det sättet och själv ska jag prova för första gången imorgon. Man får väl i och för sig hålla på att ta ett antal mullvader men det lär hjälpa (säger fadern).
 
Askur, det låter som en möjlighet. Kanske du kan släppa några rader och berätta om resultatet och vad fällan heter! ;D
 
Jag vet inte vad fällan heter men det är som en sax som spänns upp och som slår igen när mullvaden gräver igenom den nedgrävda fällan (tror att de dör ganska knall och fall). Man ska alltså gräva fram en mullvadsgång, placera fällan "ovanför" gången och fylla igen med jord. Återkommer om några dagar med mina egna erfarenheter.
 
Nu, efter sammanlagt 13 års oavbrutet förföljande av dessa odjur, har jag blivit kvitt dem och står som segrare i mullvadskriget. Striderna blossade upp på nytt i slutet av maj då fienden påbörjade en omfattande utbyggnad av sina försvarsställningar.
Motåtgärder insattes omedelbart i form av att jordhögarna spolades ner tillbaka i hålen och därefter fick slangen med vatten ligga kvar några timmar så att gångarna blev ganska våta. Efter vattenfyllnaden spolades ytterligare jord ner i hålen så att de fylldes och blev tilltäppta. Sammanlagt har det gått åt nästan en hel kubikmeter jord. Nästa morgon samma åtgärder och detta pågick under en treveckors period. Efter hand minskade antalet nya högar till två på morgonen och när jag spolat tillbaka högen rör sig plötsligt något i hålet och vill komma upp, det är mullvaden! Han gavs tillfälle att undkomma dränkningen men fick i stället en spade i huvudet. Har man tagit en så är saken klar, mullvadarna lever ensamma i sitt revir och jagar bort inkräktare.

Har använt samma metodik på en närliggande tomt och där fick jag upp odjuret redan andra dagen. Det berodde troligen på att där inte funnits några mullvadsgångar sedan tidigare.
 
Jag har planterat vitlök i de delar av trädgården där jag är mest rädd för att få sork - och det har fungerat hittills. Enda odlingslådan jag haft sork i är den jag glömde plantera vitlök i. Det finns särskild "sork"-lök också, men det verkar onödigt dyrt. Du kan använda vitlöken som finns i mataffären - det gjorde jag. Plantera varje klyfta för sig i augusti/september.
Första året hade jag vitlök runt hela min största blomsterrabatt, inte så snyggt när blasten börjar vissna - så nu har jag satt vitlöken i grupper mitt i rabatten så de döljs mer av andra växter.
Tips: använd blasten i matlagningen, ta lagom mycket så växer blasten upp på nytt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.