Det är en del mossa på vårt tak som börjar bli dags att ta hand om. Inte en hel kommersiell mossodling (https://www.byggahus.se/forum/threads/projekt-noedreparation-av-laeckande-tak.497547/), men ändå.

Det är ett 1,5-planshus, 45 grader takvinkel, ca 40 år gamla betongpannor. Drygt 7 m mellan hängränna och nock baserat på att jag når ungefär halva vägen med en takskrapa (https://www.bygghemma.se/hus-och-by...pskaft-nelson-garden-till-takskrapa/p-1084605). Så, alltså bara halva vägen.

Eftersom jag är lite för höjdrädd för att klättra runt på taket funderar jag på alternativa lösningar, som ni säkert kan hjälpa mig att avfärda? (En enkel lösning är förstås att anlita någon, det får bli plan B.)

Steg 1: få bort mossan. Kan jag köpa ett till teleskopskaft och skruva ihop dem, och ändå få styrsel nog att jobba högst upp? Finns andra verktyg som är lämpligare? Funkar det att borsta från skylift?

Steg 2: spruta på typ Grönfri. Här hade jag en tanke att köpa en tryckspruta (typ https://www.bauhaus.se/tryckspruta-jape-fri-sprutan-s-control-5l#go-to-description) och löst munstycke som jag kopplar på till den dubbla teleskopskrapan så jag kan spruta uppifrån nock. Görbart? Är det bättre att koppla på trädgårdsslangen eller en högtryckstvätt och få upp medlet på så sätt?

Taket är ju inte nytt, men än så länge är det inga problem och vill helst skjuta upp takbyte 5-10 år till 🙂
 
Magnus E K
Vet inte om det finns olika typer av mossa och om den sitter olika hårt, men på mitt 60 år gamla tak (norra sidan) har jag skrapat bort mossa i sommar och det enda som fungerade var att stå/ligga på knä och ta i med hårda verktyg (stålspade, kniv, stålborste) och närkontakt. Och mitt tak lutar bara 35 grader, på 45 tror jag inte att jag hade fixat det.
 
Jag roade mig med takrengöring förra året. Precis som föregående inlägg så krävdes mer kraft än att borsta.

Testade lite olika varianter men körde mest med en sån här:
https://www.granngarden.se/takskrapa-nelson-garden
Jag hade en teleskopskaft till den men hade man den för lång blev vinkeln för dålig och kraften för klen, så det skulle aldrig funkat att bara stå på nocken eller nerifrån. Blev ett par sopsäckar med mossa innan jag var klar.

När taket var avskrapat körde jag på något vanligt mossmedel.

Var det kul? Nej.
Blev det bra? Ja
 
  • Gilla
Genomklok
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.