I huset (renoveringsprojekt) vi köpte satt Halogen GU10 downlights i badrummet utan skyddskåpor ovanför gipset. Istället sitter 250mm Ø rör öppna upptill (mot kallvind) och alltså utan isolering uppåt rakt över lamporna. Jag bytte till LED GU10 och lade plåtar över rören för att hindra skräp, möss etc, men skulle nu vilja isolera ordentligt. Jag letar därför efter skyddskåpor som kan sättas på i efterhand och som är minst ca 90 mm höga för att få plats med armaturen. De jag hittat i Sverige har alla hål för elrören genom godset (t ex Downlightbox: Jula 402346),
Metallisk skyddskåpa för downlight-armatur med utskärning för elkabeln på sidan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

och då måste jag montera isär kablarna och sätta ihop lika dant igen, vilket jag kanske inte får även om jag vet hur man gör. Om kåporna hade öppningarna i nederkant skulle jag enkelt kunna sätta dem över elrören, men de som jag hittat i Sverige är allihop för låga (60 mm) för armaturen.

I UK och Irland finns däremot en hög variant med hål i nederkant som man bara trycker ner över elrören och klistrar i gipsplattan, typ dessa (https://www.mcmahons.ie/down-light-cover# eller https://www.thermahood.com/).
Svart skyddskåpa för downlight med QR-kod och modellnummer TH001 på etikett.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ingen ström behöver brytas och återmonteras. De skall dessutom spara energi och stoppa vattenånga.
Frågor:
(1) Kan man få tag på de Brittiska kåporna eller liknande (som är höga nog) i Sverige?
(2) Om inte, får jag koppla loss kablarna från lamporna, sätta på en vanlig kåpa med hål för VPrören, och återmontera kablarna lika dant igen?
 
Jag skulle aldrig fundera utan bara koppla loss och dra in röret genom hålet.
Är man nu byxis för detta kan man göra ett hack i sidan på pottan och täta med vulktejp, fogskum, silikon eller en klutt isover.

Ett annat sätt vore att göra en förhöjningsram av 16 mm tjock skiva, en ring med öppning för röret.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.