Hej

Här sitter mycket kompetent folk här inne så tänkte fråga en sak som inte berör hus. Säg att någon startar en enskild firma, för enkelhetens skull en byggfirma.Personen i fråga gör en hel del inköp av verktyg till sin firma som han drar moms för. Efter 2 år bestämmer sig personen för att lägga ner firman eftersom det inte inkom så mycket jobb som personen trodde. Vad händer då med verktyg och liknande som personen har dragit av moms för?
 
Haha....men marknadsvärdet har ju sänkts ganska mycket efter 2 år om verktygen var nya när de köptes.
 
När firman säljer verktygen får han in moms för dem. Den momsen får han dock inte behålla, utan betala in till skattemyndigheten.
Summa: Företaget betalar inte moms vid inköp (får tillbaka den), och får inte heller behålla den vid försäljning.
En privatperson betalar moms för verktyg, oavsett vem de köps av.

Affärer/grossister är också företag, som alltså inte heller betalt moms för sina inköpta produkter.
 
  • Gilla
Bolinderm
  • Laddar…
FRS05 skrev:
Haha....men marknadsvärdet har ju sänkts ganska mycket efter 2 år om verktygen var nya när de köptes.
Ja, kanske det men med vems pengar köptes verktygen från början? - det var ju en enskild firma ;)
 
Redigerat:
B
Har verktygen en kortare livslängd än tre år och/eller kostar mindre än 20 000 (c:a, kommer ej ihåg exakt) ex moms, kan de räknas som förbrukningsinventarier och det är troligen inte någon risk att Skatteverket kräver tillbaka momsen om firman har funnits två-tre år. Är det frågan om dyrare verktyg och/eller firman inte haft några intäkter öht får man kallt räkna med återkrav från Skv.

Edit: Första svaret i tråden slog visst huvudet på spiken. Mitt svar blev bara lite onödig luft.
 
Redigerat:
Blazermannen skrev:
HÄr det frågan om dyrare verktyg och/eller firman inte haft några intäkter öht får man kallt räkna med återkrav från Skv.
Och de misstänker oegentligheter blir det skatterevision med åtal och skattetillägg.... Då blev verktygen inte så billiga längre....Skatteverket har bra metoder för att hitta fiffel.

Hela idén haltar ju dessutom eftersom pengarna för inköp av verktygen kommer ur TS egen ficka från början....
 
peternicklas
Bästa är väl att gå och prata med Skatteverket.
 
mexitegel skrev:
Hela idén haltar ju dessutom eftersom pengarna för inköp av verktygen kommer ur TS egen ficka från början....
Jag fattar inte, hjälp mig.
TS köper en borrmaskin för 10 000, och får tillbaka 2000 i moms. Två år senare skriver han av värdet på maskinen och avvecklar företaget. På vilket sätt har han då inte sparat 2000?

Men där slutar ju inte historien, utan du måste anta att han tar in en liten summa inkomster i företaget. Med dessa pengar kan han obeskattat göra investeringen, och kommer så undan sociala avgifter, kommunalskatt och ev statlig skatt.

I jämförelse mot skattade privata pengar utan momsavdrag blir skillnaden enorm.

Privat: 7 700 brutto motsvarar lite drygt 10 000 med sociala avgifter, och du får ut strax över 5 000 att handla för.

Företag: 10 000 används oskattat för inköp, du får tillbaka moms, vilket ger en köpkraft på 12 000.

I företagsform kan han alltså få ett värde på 240% i jämförelse med privat, om han är låginkomsttagare privat. Om han skattar statligt blir köpkraften istället 360% ..

Detta är anledningen till att det är så oerhört attraktivt att fuska genom att får ut lön i form av företagsinköpta prylar. Det är även därför killen bakom kassan inte vill slå in kvittot i pizzerian.
 
Det spelar ingen som helst roll hur gammalt, eller avskrivet verktyget/verktygen är. Företaget måste ändå betala moms vid försäljning. För alla företagets intäkter skall, moms inbetalas.
Säljer ägaren verktygen svart, är det att betrakta som stöld från företaget.

Däremot är det ju svårt för skattemyndigheten att veta om företaget slängt verktygen, eller om de sålts svart.
 
Hade en liten rörelse för många år sen och hade en inventarie som låg kvar i pappren, så jag kontaktade skv och då skulle jag skriva att inventarien bara var skrot och slängd på tippen.

Nu mer så är det förbrukningsinventarier om värdet är under 20.000 så det dras direkt, så grejerna är ju "borta" direkt...
Sätter man det i system och bara köper grejer så lär ju skv undra...

Vet att nån har köpt 2 st av ett dyrare verktyg och sålt ena direkt, använt det andra tills båda var avskrivna och därefter köpt 2 nya ( det här var innan den högre summan började gälla), på så vis fick man oskattade pengar i handen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.