Idag har jag varit i kontakt med ett arkitektkontor i Stockholm som, vad det verkar på deras referensobjekt på nätet och sin inriktning, förefaller vara något för oss. De är specialiserade på trähus och verkar också vara byggtekniskt mycket kompetenta. Fick också ett bra bemötande av arkitekten jag pratade med. Vi kommer att kontakta ytterligare ett par kontor för att kunna jämföra.
Arkitekten bad oss försöka skriva en kravlista på vad vi vill ska finnas i huset så att säga. Det enda jag så här på rak arm kan komma på är: källare. Vi har ju en bild av hur vi vill att huset ska bli, men att speca saker var inte det lättaste.
Hur gjorde ni, ni som varit i kontakt med arkitekter, inför första mötet. Vad hade ni klart för er och vad lämnade ni öppet?
 
Vi gjorde en lista på funktioner utan att gå in i detalj på utformning. Vi skrev också ned vad vi absolut inte ville ha.
Sen hade vi givetvis detaljplanen som specar byggyta, höjd, bruttoarea, takvinklar o.s.v

Sen fick arkitekten använda sin fantasi.
Vi gick till Henrik Wannfors på Brygghuset Arkitekter och är mycket nöjda både med samarbetet och resultatet.
 
Tack för era svar! De har varit till mycket hjälp, har plitat ner en hel del punkter. Ett "problem" är att bygglovet/förhandbeskedet ännu inte officiellt är meddelat, så några restriktioner beträffande takvinklar, yta o dyl finns ännu inte. Nu ligger tomten ute på vischan, så förhoppningsvis finns inga "konstiga" krav. (någon som vet om Riala har detaljplan??). Dock förväntas förhandsbeskedet meddelas inom de närmaste veckorna (byråkratins kvarnar har malt i över ett år nu), så snart vet vi nog mer.

 
Hemmakatten
Riala?! Mellan Sättra och Bergshamra i Norrtälje kommun? Då blir vi ju nästan grannar. :) Vi är dessutom också utflyttade från - just det - Spånga! Snart är vi så många som bygger här i Roslagen att vi kan öppna egen tråd under Socialt o projekt.... ;)

De flesta områden i Norrtälje (inkl. fritidshusområden) är detaljplanerade såvitt jag kommer ihåg. (Vi kollade på en hel del tomter i Norrtälje tidigare). Men att ni inte kollat det tidigare? En anledning till att begära förhandsbesked är just för att det hus man vill bygga på något sätt avviker från detaljplan eller att man vill bygga utanför detaljplan och är osäker på om man får. Om ni nu ska bygga på landet finns det väl inte kommunalt vatten och avlopp, eller? Om det inte finns brukar man lämna in geologisk undersökning som visar att det just på er tomt finns möjlighet att anlägga avlopp. Utan detta får man inget förhandsbesked eller bygglov (om det inte finns kommunalt VA förstås).

Jag tycker att det är bra att ha en lista med önskade funktioner med sig till arkitekten och berätta hur just ni fungerar som familj med olika vanor, hobbies osv.Det är också jättebra att ha med sig en massa "inspirationsbilder" på allt från färger, former, snygga kök eller snickeridetaljer man tycker om.

Däremot tycker jag inte det är bra att redan från början låsa fast sig vid hur just huset och planlösningen skall se ut. Det är ju faktiskt dettta man betalar för, dvs. en lång utbildning i estetik, form och funktion. Och det är just därför man vänder sig till en arkitekt - för att få hjälp att realisera den känsla man vill uppnå in i ett hus. En bra arkitekt borde dra det hela ett steg längre, komma med överraskningar, förfina en planlösning så att ljuset faller vackert och att det blir ett hem som fungerar och är vackert i många år.
 
Samma Riala! Världen är bra liten :D Men med tanke på hur vackert det är där ute är det konstigt att inte alla vill bo där... :)

Jordanalys är klar och det är bästa möjliga förutsättningar för avlopp. Förhandsbeskedet kommer nog snart. Det håller de som ska sälja tomten på att fixa. De fick ett muntligt besked i fredags (vi har inte köpt tomten än, men eftersom det är våra kompisar som säljer den så har vi haft första tjing på den i ett år nu). Nu är det bara förhandsbeskedet som ska komma i brevlådan, sen blir man tomtägare :)

Exsteriört har vi rätt klart för oss vad vi är ute efter. Planlösningen däremot har vi egentligen inga idéer om ännu, mer än att vi inte vill ha för stora ytor eller öppen planlösning. Varje rum för sig.

Det är otroligt roligt och spännande. Och när jag igår pratade med en tänkbar arkitekt kändes det verkligen att det är på gång nu. Skoj!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.