Jag har sett ett par mörka fläckar utpspridda lite här och var på isoleringen (golvet) uppe på vinden. Kan inte riktigt avgöra vad det är, men det känns lite fuktigt. Ser inget på insidan ovanför.

Vad kan detta vara ?
Vi har nyligen flyttat in och haft både besiktningsman och Anticimex där. Ingen har nämnt något. Den senare sa t.o.m att det kändes jättebra där uppe och att innetaket såg ut som nytt.

Blir ju lite orolig när det vankas såna här grejer....
 
Är det en kallvind så finns det massvis med fukt däruppe. Sätt dit en trådlös hygrometer så får du se.

Nu till våren så är det dock på väg att torka upp, så du lär återuppleva problemen först under senhösten och framåt.
 
Vad menar du med kallvind ?

Så du menar att det inte är något konstigt ?
Lite fuktig luft är sin sak, men när det liknar fläckar....
 
Kallvind = isoleringen sitter i vindsbjälklaget, eller rättare sagt: någonstans innanför undertaket. Hela vindsutrymmet är uteluftventilerat (tex gavel, takfot, nock) och följer utomhusklimatet. Daggpunkten finns inne i vinden och under vissa förhållanden får man kondensutfall, vanligtvis som rimfrost under kalla vinterdagar/nätter. Då blir kallvinden en fuktfälla med mögel i värsta fall. Så är nästan alla hus i Sverige konstruerade (tyvärr).

Klimatvind = isolering ligger utanför undertaket för att flytta ut daggpunkten från vinden. En sådan vind kan utföras med all isolering utanför undertaket, eller bara en del. I det förstnämnda fallet kan isoleringen i vindsbjälklaget helt tas bort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.