Hejsan

Har upptäckt en sak i vårt badrum som är renoverat av förra ägaren till huset 2010. I våras såg att jag det finns ett utrymme i mötet golv/vägg där silikonfogen och området runt nästan alltid är fuktigt. Fogen generellt sett, och speciellt i duschhörnan är möglig och dan, och det är lite trist. Men det här området ligger mer än 50cm bort ifrån duschen med en duschvägg emellan, men tenderar som sagt alltid att vara fuktigt.

Om jag trycker en pappersbit mot det, så blir den blöt, även om ingen duschat på mer än ett dygn.

Jag vet inte var det här vattnet kommer ifrån men tre teorier jag har haft är dessa:

  1. Det kommer utifrån, dvs ifrån en läcka i fasaden eller fönstret som sitter rakt ovanför. Det som talar emot det är möjligen att det förekommer trots att det inte regnat på veckor.
  2. Det kommer ifrån duschen, och vandrar typ i en spalt bakom silikonfogen eller möjligen i lagret mellan klinkers och tätskikt. Det som talar emot detta är att jag inbillar mig att det borde torka upp snabbare mellan duschningarna. Vi har elektriskt värmegolv. Men det kanske tar ett tag.
  3. Det kommer ifrån något vattenrör i väggen (som jag är rätt säker på att det finns där), kanske att det skadats vid någon montering av t.ex handdukstorken som sitter rakt ovanför, eller att det helt galet installerat.

Vad tror ni?

Badrum med mörka plattor som visar fuktigt område vid mötet mellan golv och vägg, intill duschhörn och handdukstork.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Möglig och skadad silikonfog mellan golvkakel och badrumsvägg som verkar fuktig.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

En hand trycker en pappersbit mot ett fuktigt utrymme där golvet möter väggen, vilket indikerar en potentiell vattenläcka.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Fuktigt hörn i badrum med en blöt pappersbit mot mötet mellan golv och vägg indikerar vattenläcka.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Alla alternativen du föreslår är fullt möjliga, men jag tror mest på att det är vatten från duschen. Och det orsakar i såfall ingen skada om badrummet är korrekt byggt.

Vatten som läcker in vid fönstret:
Om det är så så borde vattnet hamna på utsidan av tätskiktet, dvs. inte kunna komma in i badrummet, utan hålla sig inne i väggen.

Vatten från ngn, vattenledning:
Samma argument, de ligger i så fall på andra sidan tätskiktet.

Sedan kan man givetvis tänka sig kombinationer, stor läcka, och obefintligt tätskikt i väggen osv.

Men det känns mycket mer sannolikt med vatten som redan från början finns på insidan av tätskiktet, dvs. från duschen.

Det är helt normalt att vatten tränger in genom fogarna i kakelväggen. Innanför kaklet finns tätskiktet, vattnet kommer att leta sig ner till golvet och där transporteras ovanpå tätskiktet till golvbrunnen. Eller som i det här fallet tränga ut genom den spruckna mjukfogen.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Jag skulle tro på Alt.2.
Man brukar väl inte ha mjukfog mellan golv och vägg av just den där anledningen, vattnet rinner ju bakom kaklet ner mot silikonet och då vidare tills det finns en "klipa" att komma ut igenom.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Det som ÄR ett fel, i någon mån här är mjukfogen. Man brukar rekommendera att inte ha silikonfog i övergången mellan golv och vägg. Och OM man har silikon där så skall den läggas så att den inte tränger ända in till väggen. Det som händer och troligen händer i det här fallet. är att vatten som letar sig in bakom kaklet, fullt normalt.

Vattnet tar sig nedåt, stoppas av mjukfogen som sannolikt går för djupt. Följer den i sidled, där har mjukfogen spruckit/lossnat. Vatten kan komma ut. Det kan ta en månad eller mer innan det är torrt bakom kaklet efter en dusch.

Detta är inget problem så länge det inte finns några missar i tätskiktet. Det skall vara helt tätt, och är oftast helt tätt.

men OM det finns en mindre miss i tätskiktet, så innebär den här mjukfogen att det uppstår ett vattentryck bakom kaklet. Råkar det då finnas en mikroskopiskt hål just där så kan det pumpas ut vatten i väggen, där det kanske annars bara hade sipprat ut mikroskopiska mängder.
 
  • Gilla
bjorn_s
  • Laddar…
Intressant! Tack för alla kommentarer. Eftersom hela fogen mellan golv och vägg ändå är möglig, så skulle jag ju kunna ge mig på att byta ut den. För det kan man väl?

Vad ska det vara där istället för silikon då?
 
GVK skriver så här,
Fogning i hörn och golv-/väggvinkel
Använd ändamålsenlig mjukfog. Vid val av fog, beakta egenskaper såsom risk för
missfärgningar, antimögelegenskaper och hur väl fogen åldras. Där underlaget
medger – det vill säga där det inte kan uppstå rörelser i konstruktionen, kan fogning
utföras med bruksfog (också benämnd fast fog) eller list.


Källa, https://www.gvk.se/media/121600/sakra-vatrum-2016-1.pdf
 
Så dom nämner ändå mjukfog i första hand verkar det som.
 
Det kan vara lite vanskligt att ta bort silikon där, framförallt om det går in djupt. Man brukar ju skära bort silikon med en kniv. Då är risken stor att kniven når in och punkterar tätskiktet.

Om man ställer in en kniv så att den max når in kaklets tjocklek, så kan det vara OK mot fogens övre kant. Men i hörnet finns det risk att tätskiktet ligger lite runt, alltså inte går riktigt ända ut i hörnet, så samma skärdjup vid undre kanten kanske kan vara förödande.
 
  • Gilla
bjorn_s
  • Laddar…
Föreslår att du tittar på fakta kring badrummet innan du gör något själv. Finns garantier eller om det kan bedömas som "dolt fel" kan det bli svårt att hantera om du själv petat nära tätskiktet. Tex så gäller väl konsumentjänstlagen 10 år men jag är osäker på om den garantin följer huset. Jag är inte specialist men min erfarenhet av våtrumsfog är att det tar längre tid än 6 åt innan "fungiciden"=mögelgiftet i fogen tröttnar och börjar mögla.

Badrummet var väl gjort 2010. Om det är gjort av en firma så kan det finnas garanti enligt konsumenttjänstlagen men det hänger på hur avtalet såg ut. Jag vet inte om de hade börjat med att registrera våtrum i GVK:s system 2010 men idag skall alla registreras i deras databas samt köparen ska få ett skriftligt intyg som visar att det är fackmannaässigt utfört och ger viss garanti.

Om säljare micklat själv så kan du undersöka om det är fackmannamässigt utfört och då kan det finnas dolda fel försäkringar alternativt har säljaren visst ansvar. Att själv bedöma detta är svårt.

Jag har haft ett par vattenskador varav den sista var väldigt omfattande och berörde 4 rum varav 1 våtrum. Det har krånglat med entreprenören så jag har läst in mig skapligt på området.

Nu är ju fix på golv i dusch-området i stort sett alltid fuktigt då tätskiktet ska hantera vattnet. Misstänker du läckage genom tätskiktet så bör det gå att torka golvet och sedan mäta med ett instrument känner fukt ett antal centimeter ner i materialet. En fukt tekniker kan både torka ut och därefter mäta för att se om det finns fukt bakom tätskiktet.

Jag vet inte hur reglerna såg ut 2010 men med dagens regelverk skulle du få fram dokumentation om hur arbetet är utfört. Gör man egna ingrepp så är det svårare att få hjälp av garantier eller försäkringar.
 
Jag tittade på bilderna igen och min lekmannasyn är att jag har svårt att se att ett badrum från 2010 ska ha sådana problem om det varit rätt utfört. I övrigt se mitt tidigare svar och experimentera inte själv förrän du vet vad som gäller. Är det symptom på en skada så räcker det inte med att göra om fogen.
 
Just dolt fel kan vi avskriva direkt, fogen är fullt synlig.

OM det vore felaktigt med mjukfog, vilket tydligen inte är helt självklart, så skulle den besiktning som köparen bör göra uppdagat detta. Har köparen inte fullföljt sin undersökningsplikt är det lång näsa och skägget i brevlådan.
Om köparen anlitat en besiktiningsfirma och denna missat felet, kan köparen kräva skadestånd av besiktningsföretaget.

Men sen är ju frågan om det är värt att bråka om, det är en indikation på att något inte står rätt till. Så innan man gjort en bättre undersökning är det svårt att råda.
 
Då ska jag börja med att kolla i besiktningsprotokollet från den besiktning som gjordes när vi köpte det. Det jag minns ifrån den var att det inte finns något våtrumsintyg utan att det antagligen är gjort av säljaren själv, plus att vi fick en backning på att en av golvbrunnarna inte var bytt i samband med renoveringen. Korkat att låta bli, men jag är inte så orolig för den, för det går bara en slang från tvättmaskinen rakt ner i den.
 
Fogen är synlig men en av frågeställningarna var vart vattnet kom ifrån samt varför det möglar. Jag törs inte uttala mig 100% GVKs regler om mjukfog men i det systemet som användes hos mig var mjukfog ok men jag bad dem foga det mesta med traditionell fog. Halva mitt våtrum har väggar av murad hålsten. Mjukfogen är mer flexibel vilket kanske är bättre om väggen har trä-stomme. Jag kan som sagt inte reglerna från 2010 men det borde gå att ta fram i kombination med hur jobbet utförts och med vilket tätskiktssystem.

Jag tycker ändå att det är tidigt att en fog som är godkänd för våtrum möglar inom 6 åt. En besiktningsman kan knappast kontrollera om det är en mögel-resistent fogmassa eller inte. Däremot borde det finnas dokumentation om våtrummet enligt den standard som gällde 2010.

Min syn är att uteslut inget förrän du skaffat fram mer fakta. Är det blött pga läcka så är mögel symptomet inte orsaken Jag nämnde några alternativ på faktainsamling i mitt tidigare inlägg.
 
Nu hann det komma svar samtidigt som jag skrev mitt. Klokt att kontrollera besiktningsprotokollet. Även om säljaren gjort det själv ska det vara fackmannamässigt utfört. Annars borde det framgå i köpekontraktet att du köpt ett hus med ett våtrum som inte är godkänt. Jag petar lite i detaljer för jag har lärt mig att det är väldigt viktigt om en vattenskada skall omfattas av försäkringen.

Säljaren kan mycket väl ha ett visst ansvar för detta fel ifall jobbet han gjort inte är fackmannamässigt utfört. Sen kan jag tycka att en besiktningsman borde ställt frågor till säljaren ifall det saknas våtrumsintyg och gjort en "anmärkning" i besiktningsprotokollet.
 
Ang möglet, finns bra ventilation i badrummet ?
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.