Hej
Vi har precis rivit md tretex -skivor på ovanvåningen i tak och på snedväggar och väggar. Nu är det bara brädorpå väggarna som vi gipsat, ytterväggarna är putsade. Vi har lagt isolering på vinden. Nu har den börjat växa massor av mögel på innertaket ovanför isoleringen. Vad ska vi göra? Innan renoveringen av detta gammla putsade tegelhus med källare och liten ovanvåning fanns det ingen mögel. Just nu är det mycket fukt i huset för vi har putsat om alla väggar invändigt. Kan det vara så att det är för dåligt isolerat på viden. Ska man plasta för att hindra fuktvandring eller värmeförlust uppåt itaket? Vi ska lägga nytt tak men hur ska man på bästa sätt få bort och undvika nya mögelproblem?
Mycket orolig nybliven husägare.
 
Det finns något som kallas för "lufta". Grymt bra för att se till att se till att taket ventileras ordentligt. Det finns även något som kallas för mögelstopp. Det har diskuterats här tidigare.
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/32761-tankegangar-kring-moegelstopp.html
Samma där det ökar draget i taket. Vet inte om den logiska förklaringen är att lufta släpper in luften vid takfoten och mögelstoppet ser till att luften kommer ut. Det låter rimligt i mina öron iaf.
 
Det låter helt enkelt som att ni har stoppat luftcirkulationen.
 
När man isolerar eller ökar på isoleringen på vinden så blir yttertaket kallare. Hur kallt beror på husets ålder, konstruktion mm. Hursomhelst så ökar risken för kondens under yttertak. LUFTA! är receptet som framgått av tidigare inlägg. ;)
 
Hej, har ni ökat isoleringen och därmed sänkt temperaturen på vinden utan att ha förbättrat med ångspärr runt bostadsdelen, så har ni säkerligen ökat Rh på vinden.

Sen är det inte alls säkert att ökad ventilation löser problemet, det kan tvärtom bli värre! Mer ventilation kan kyla vinden ytterligare och dessutom dra in luft som är ännu fuktigare än den som redan finns på vinden. Detta gäller vintertid.

Allt detta är kallvinden stora aber. Sommaren är aldrig något problem. Läs lite mer om detta i andra trådar. Jag lutar själv åt att helt plombera all vindsventilation och sätta in en sorptionsavfuktare för att få en lösning som håller tills taket blåser av en "vacker" dag. Därefter är det "klimatvind" som gäller, dvs en vind där isoleringen sitter på utsidan så att daggpunkten flyttats ut till ofarlig plats.
 
Jag håller med Consensus, få in mer luft med hög Rh löser inga problem. Denna vinter har Rh liggat runt 95% ute här hos oss. Vi har tagit upp fler ventiler tidigare på vår vind, och det har då inte blivit bättre här. Snarare tycker vi fuktigheten ökat på vinden i år. Vi funderar själva vad vi skall göra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.