Hej!

Vi har varit o tittat på ett tegelhus från 1965 (med källare) där man bytt tak (tegelpanner och takpapp) för ett tag sen.

Dagen ägare gjorde en kontroll för ca 10 år sen när de köpte huset och man fann då tillväxt(mögel) på vinden.

Man borrade ett par ventilations hål men enligt ägaren så finns lite av tillväxten kvar än.

När värme deklarationen gjordes så sa besikningsmennen att mögel på vinden på denna typ av hus var standard? och att detta var inget att tänka på? Självklart är det detta som mäklaren lyfter fram.

Stämmer uttalandet?

Enligt mäklaren är det lätt åtgärdat genom att ett företag kommer dit och bekämpar det kemiskt. Det låter mindre hälsosamt för de som ska bo där?
 
  • Gilla
Niklastheking
  • Laddar…
Det är ju skillnad på att något är "vanligt" och "normalt". Det är vanligt med mögel på vinden som en konsekvens av att man sänkt temperaturen där (genom tilläggsisolering och/eller att man slutar elda i skorstenen) men det betyder ju inte att mögel är ok.

Men behöver hitta en permanent lösning (mer ventilation, mindre ventilation, avfuktare eller vad som nu är lämpligt) på problemet.

Att behandla kemiskt är inte speciellt märkvärdigt och inte farligt. Kolla tex på Japes Mögelfri. Den kan du applicera själv om du vill, tar död på allt som växer på ytan. Men, om förhållandena för mögeltillväxt fortfarande är korrekta är det nog bara en tidsfråga innan det börjar växa igen, mao, man måste rätta till grundfelet.
 
  • Gilla
Warleod
  • Laddar…
normalt...ja det kanske det är. Det är nog vanligt att det blir mögel på vindar men det är inget man vill ha där. Att ta dit en firma som åtgärdar, tex anticimex, är en bra idé och inget ni behöver oroa er för. Däremot så bör ni vara säkra på det inte kräver mer av er, byte av angripet virke etc. Kan springa iväg om man har riktigt med otur.

Sent from my GT-I9100 using Byggahus
 
janwide
Sök på kallvindar så hittar du mycket info om detta på forumet. Vanligt? Ja! OK? Nej! Bör åtgärdas på annat sätt än att bara döda och ta bort. Orsaken till möglet måste bort!
 
janwide
Andra var snabbare :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.