Efter att ha flyttat undan en bokhylla så upptäcktes en mögelfläck i ett ytterhörn av huset.
Vad jag sett här på byggahus om liknande scenarier är att man torkat ut och tvättat med mögeltvätt, plus eventuell behandling med anti-mögelmedel. Är detta bra att prova detta först, eller bör man riva väggen och "se efter"?

PS. Tänkte givetvis prata med försäkringsbolaget, men efter vad jag förstått så är man knappast försäkrat mot sådant här (svårlästa villkor hos villaägarna).
 
  • mogel_sov1_20080322c.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Gammalt kännt problem, bokhylla mot yttervägg. Luften cirkulerar dåligt där bak, därför kan fuktskador uppstå. Men naturligtvis kan det vara annan orsak till skadan= vatten ovanfrån. Trasiga pannor eller hängränna/stuprör som inte funkar. Med tanke på husets ålder, finns all anledning att du kollar upp detta.
 
Tack Saturnus; för ditt snabba svar. Skall kolla upp taket (betong fr. 1997) noggrant, men möglefläcken är begränsad till ett par dm ovan golvnivå (bilden) och inget syns i taket .
Vad som nu bekymmrar mig är lite inne på det du säger om stuprör, ett sådant finns på utsidan det aktuella hörnet och lövfällan där har varit full och svämmat över någon gång. Isåfall skulle vattnet/fukten behövt gå igenom tegelväggen, luftspalt plus eternit, men det kanske är möjligt genom en dålig spikning eller nått sådant ?

Du är inne på linjen att det är säkrast att riva lite vägg och kika nu direkt alltså?
 
  • lovfalla.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Har renstratten varit överfull, så har kanske även stupröret blivit fullt av vatten, och det runnit över uppe vid rännan= en möjlighet, Är teglet konstant fuktigt, är det inte konstigt om fukt tränger igenom väggen innanför, och om då bokhyllan minskar på luftombyte bakom denna, så kan det bli skador som du har. Att riva i väggen inneifrån ger inget, då man får förmoda att fukten kommer från utsidan. Du får hålla bättre koll när det regnar. Kanske du kan se om teglet här blir våtare än på andra ställen. Inte ovanligt att stuprör fryser/rostar eller släpper bak på där de är hoppressade, så att vatten åker ut på väggen bakom. Och så kanske det är tid med ommöbleringen, så att bokhylan hamnar mot en innervägg denna gång:rolleyes:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.