Bor i bostadsrätt från 40-talet med självdrag och förra året möglade det i ett hörn. Vi tog bort det och målade om men nu har det kommit tillbaka i taket på samma ställe och på ett fönster. BRF tog hit en ventilationsfirma som åtgärdade en av två utventiler. Men de sa att de inte visste något om mögel. Bör jag ta dit en saneringsfirma också för att se om det finns mer eller andra problem? Har ett litet barn hemma så vill inte ta risker men är rädd för kostnaden också.
 
Har ni någon boende ovan er Lgh? Kolla annars om vinden saknar isolering eller om det läcker in vatten tex.
 
Ja det bor nån ovanpå och de hade samma problem för något eller några år sedan. BRF sa dock att det nog beror på kallras.
 
Hur gjorde dom med en av två ventiler och vad hände med den andra ?
 
Den andra fungerar som den ska enligt ventilationsfirman. Den i köket frikopplade de från köksfläkten.
 
Beskriv rummet där det samlades mögel, sovrum, v-rum, vad sitter ventilen, var sitter element osv...
 
Möglet i vardagsrumshörnet är i ett hörn som är hörnet på hela huset (hörnlgh). På den väggen finns en friskluftsventil som det drar väldigt kallt från hela vintern. På väggen brevid är det en balkongdörr där det också fanns lite mögel i själva karmen. Nytt för i år är möglet på fönstret i rummet brevid. Fönstret är på samma vägg fast i annat rum. Fönstret är över ett element och brevid en annan friskluftsventil någon meter bort som också drar mycket kallt.
 
Det andra rummet är ett sovrum. Vi har aldrig stängt tilluftsventilerna utan har dem helt öppna.
 
Har ni varma element och en fungerade fläkt i badrum ?
 
Elementen fungerar. Är bara självdrag genom badrumsventilen också.
 
Då är det bara att städa, städa, städa :(
 
Tack för hjälpen :)
 
Saneringsfirma är ingen vits. Mögelsporer finns alltid i alla hus. Problemet är om det uppstår bra tillväxtförhållanden. Och det handlar oftast om en kombination av för hög luftfuktighet (ventilationen), och någon kall yta. På den kalla ytan blir det kondens. Det kan vara mikroskpiskt, inte synas.

Men sedan är ju också frågan, är det verkligen mögel? Det kan bli missfärgningar på ytor där det blir kondens, det handlar om att damm fastnar i vattendropparna. Ibland ser man på väggar mörka "ringar" där det sitter överspacklade spik eller skruvar. Det är då vanlig smuts som fastnar på dne kalla ytan. Smutsen själv fäster inte bara för att det är kallt, men om där finns ett tunnt lager med kondens fastnar smutsen.

En annan mögelkälla i bostäder är om man har en kall yttervägg, och har en möbel mot väggen, soffa, lågt skåp eller liknande. Då blir det väldigt dålig cirkulation på luften mellan möbeln och den kalla väggen, och kondens kan bildas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.