Hej,

var och tittade på ett radhus för ett par dagar sedan. Badrummet är renoverat 2008, men fogarna såg för bedrövliga ut på sina ställen. Säljaren har fyllt i/gjort om fogarna på ett par olika ställen. Vi ifrågasatte om det fanns papper på jobbet, mäklaren skulle kolla och återkomma.

Fick idag ett sms från mäklaren:

"Gällande badrum så har inte säljaren hittat något kvitto i pärmen för överlåtelsen när de köpte (gjordes av förra ägaren). Men i den överlåtelsebesiktningen som säljaren gjorde då var enda anmärkningen svarta prickar på fogarna, alltså svag mögelpåväxt eftersom man duschar där och har golvvärme. Det är därför det "ser" konstigt ut. Säljaren tar bort och lägger till nya fogar för att få bort påväxten med jämna mellanrum och för att skydda hörnen och skarvar, de har även målat fogarna mellan plattorna."

Finns det nån som helst verklighetsförankring i detta? Värmegolv borde väl snarare vara positivt, snarare brist på ventilation?
Och vad händer med tätskiktet när man "tar bort och lägger till nya fogar?
 
Målning av fogar och nya fogar verkar puckat, bättre lösa problemet. Så länge man inte skrapar bort tätskiktet påverkas inget sv nya fogar om deqt görs rätt. Jag gissar på dålig ventilation som du skriver, finns fläkt i badrum, vilken typ av vent-system i själva huset?
 
Precis, låter som dålig ventilation.
 
Ventilationen i huset är självdrag, tror inte det satt någon extra fläkt i badrummet.
 
Ujuj, det är krav på fläkt eller frånluftsventil ation av något slag i badrum och väldigt viktigt som alla borde veta! När är huset byggt? Kolla upp självdraget så det är korrekt med ventiler i sovrum och utsug i tvättstuga & badrum plus vad som sitter i köket, ventil och typ av köksfläktskanal eller ej.
 
Brist på fläkt skulle ju förklara möglet. Har ifrågasatt mäklarens kommentar ang. golvvärmen, men inte fått något svar. Ska bli intressant att se hur han tänker.

Huset är byggt 1976, 1,5-plan med betongplatta.

OM vi nu skulle köpa huset är ju en öppen besiktningsklausul en förutsättning.
 
Ja, se upp för 70-talet, inte den bästa byggperioden tyvärr.
Vilken värmekälla finns?
Känns lukten fräsch i alla rum?
Räkna med att lägga en slant på ventilationssystem, allt från 20-100tkr kan det kosta beroende på hustyp och svårighet att installera.
 
Luft/luft från 2009 + direktverkande el. Luften känns absolut bra i huset, kände ingen lukt alls i badrummen.
 
Kolla lite hur ventilationen är dragen. Kolla om ventiler / spjäll är öppna osv. Mögel i badrum kommer som ett brev på posten när det blir fuktigt i gamla badrum. På 1970-talet så duschade vi ju inte så ofta så ventilationen är ofta i underkant.
 
Men om man renoverar ett badrum -08 borde man väl vara medveten om ventilation?

Vi får se vad mäklaren säger, och vad en ev besiktning visar.
Tack för svar!
 
Oseriösa hantverkare kanske? Många är helt ovetande om hur ventilation fungerar, tyvärr.
 
Fick detta svaret från mäklaren idag:

"Det var förklaringen säljaren fått av besiktningsmannen, vet ej om fogarna håller längre/kortare innan det kommer om man har golvvärme. Men gör man inte rent ordentligt med bra medel så är det väll i princip ofrånkomligt på lång sikt..."

Ska man skratta eller gråta?
 
Verkar som han hittat på själv, be få namn och nr till besiktningsmannen :)
 
Detta var nog iofs en besiktning från -08, men det låter ju onekligen påhittat.

En tvivlar ju lite på mäklarens kompetens. Att det skulle vara normalt/ofrånkomligt med mögel i ett 7 år gammal badrum.
 
Robin Green skrev:
En tvivlar ju lite på mäklarens kompetens. Att det skulle vara normalt/ofrånkomligt med mögel i ett 7 år gammal badrum.
Det handlar väl mest om hur man städar. Struntar man i tillräcklig städning tror jag nog mögel är ofrånkomligt på betydligt kortare tid än sju år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.