Claes Sörmland
Här är en MÖD-dom gällande ett kärt ämne på BH - kan miljönämnder med föreläggande tvinga ägare av fastigheter att bygga om gammal självdragsventilation som inte når dagens normer. Det korta svaret är ja!

Det gäller två lägenheter på Söderby gårds väg 58 och 60 i Rönninge. Någon slags miljonprogram med självdrag och vädringsfönster:

Flervåningshus med självdragsventilation på Söderby gårds väg i Rönninge, omgivet av grönska.

Salems kommuns miljönämnd hade förelagt fastighetsägaren att ordna med bland annat spaltventiler och ägaren Rostadens Förvaltnings AB hade motsatt sig detta.

MÖD finner att kraven in Folkhälsomyndighetens föreskrifter FoHmFS 2014:18 som bland annat anger att vid självdragsventilation så ska minst 0,35 liter luft per sekund per kvadratmeter (l/s/m²) golvarea strömma in i lägenheten. Det faktum att det finns vädringsfönster avvisas som argument, detta ska mätas upp när väderingsfönstret är stängt.

Kanske inte så förvånande men det finns nog många bostadsrättsföreningar med självdragshus som inte riktigt förstår vad som kan hända om en medlem väljer att anmäla och tillsynen faktiskt agerar.

https://www.domstol.se/mark--och-mi...h-miljooverdomstolens-avgoranden/2024/144160/
 
  • Gilla
Demmpa och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.