Vi har varit och tittat på en stuga. Det är stående träpanel. När vi kände på undersidan av panelen längst ner så var det ganska mjukt, därmed ruttet. På framsidan däremot så var den hård och troligtvis frisk. Kan det vara så att regnvatten runnit och lagt sig på undersidan och fått trät att ruttna lokalt där? Det finns ingen droppbräda under panelen. Skulle man kunna såga av en liten bit av panelen och sätta droppbräda för att undvika problemet? Detta var på sydsidan av huset som är värst väderutsatt. Västsidan så var det friskt vad vi kunde bedöma.
 
Hellre att det är kondens pga obefintlig luftspalt.

Var skulle droppbrädan sitta, längst ner, hindrar väl vattnet att rinna av.

Protte
 
Det är ganska vanligt att stående panel tar stryk längst ned. Regn rinner utmed fasaden och dropparna blir "hängande" längst ned och sugs upp i ändträt.

Därför är det viktigt att panelen är snedsågad, så dropparna släpper lätt. Och sen skall man olja och måla ändträt noga vid ommålning.

För att reparera kan man såga bort en bit och sätta en offerbräda. Kolla konstruktionen på nätet så att inte samma problem återuppstår.
 
Tack för tips. Offerbräda är väl vanligast om sockeln ligger lite utanför panelen har jag förstått, har inte riktigt koll på hur det ser ut på denna stuga. Detta för att inte vatten skall komma in vid skarv till sockeln mm utan rinner ut på marken. Men om man sågar bort en bit av panelen kan man eventuellt sätta offerbräda som kompensation för att få det relativt snyggt. Offerbrädan är alltså lutande så att vattnet rinner av.
 
Ja offerbrädan skall vara snedsågad i både över och underkant
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.