Hej! Vårt dricksvatten har sett mjölkigt ut sista tiden. Ibland mer och ibland mindre. Kan detta vara kalk eller något annat? När man häller upp ett glas för att dricka ser det mindre trevligt ut.
Vi hade tidigare problem med surt vatten och koppar i vattnet som ledde till att ett rör gick sönder. Därav har vi installerat ett kalkfilter. Hoppas därför att det är kalk vi ser nu. Konstigt nog har vi inte sett detta innan och haft detta filter i tre år.
Självklart kan man göra vattenprover men jag är så less på det nu efter alla problem vi haft.. brunnen är grävd.
 
T Torpet123 skrev:
Hej! Vårt dricksvatten har sett mjölkigt ut sista tiden. Ibland mer och ibland mindre. Kan detta vara kalk eller något annat? När man häller upp ett glas för att dricka ser det mindre trevligt ut.
Vi hade tidigare problem med surt vatten och koppar i vattnet som ledde till att ett rör gick sönder. Därav har vi installerat ett kalkfilter. Hoppas därför att det är kalk vi ser nu. Konstigt nog har vi inte sett detta innan och haft detta filter i tre år.
Självklart kan man göra vattenprover men jag är så less på det nu efter alla problem vi haft.. brunnen är grävd.
Är filtret alltså tre år gammalt? Kanske läge att byta ut det...
 
  • Gilla
Nalleman64
  • Laddar…
Är mjölkigheten kvar eller försvinner den efter en stund (dvs mjölkigheten består av en mass små bubblor) - är det kvar så kan det vara gips (kalciumsulfat).

Vad har du för pH (testremsor eller bättre pH-mätning av dropp-typ om du skall mäta det själv - mer bredbandiga/större mätområde fins i akvariebutiker medans testremsor för poolbruk brukar vara väldigt snäva inom område 6.4 - 8.4 i pH)

Har du kalkfilter för att höja pH på inkommande vatten så kommer den att sakta tömmas och en del av det kanske också omvandlas till gips (om det är mycket sulfater som gör vattnet surt) - och innehållet i filtret behöver bytas i helhet eller fyllas på.

mjölkigheten kan vara tecken på att det sista av aktiva materialet i filtret är på väg att förbrukas helt och därför börja gips att vandra ut.
 
  • Gilla
Nalleman64
  • Laddar…
Mjölkigheten är kvar även om det får stå
X xxargs skrev:
Är mjölkigheten kvar eller försvinner den efter en stund (dvs mjölkigheten består av en mass små bubblor) - är det kvar så kan det vara gips (kalciumsulfat).

Vad har du för pH (testremsor eller bättre pH-mätning av dropp-typ om du skall mäta det själv - mer bredbandiga/större mätområde fins i akvariebutiker medans testremsor för poolbruk brukar vara väldigt snäva inom område 6.4 - 8.4 i pH)

Har du kalkfilter för att höja pH på inkommande vatten så kommer den att sakta tömmas och en del av det kanske också omvandlas till gips (om det är mycket sulfater som gör vattnet surt) - och innehållet i filtret behöver bytas i helhet eller fyllas på.

mjölkigheten kan vara tecken på att det sista av aktiva materialet i filtret är på väg att förbrukas helt och därför börja gips att vandra ut.
Mjölkigheten är kvar även om det får stå. Var inte alltför länge sedan vi fyllde på (några månader) i samband med att vi gjorde något annat. Då hade det knappt tömts på kalk trots att det gått ca 1 år sedan sist.
Tog ett pH värde nu, det låg på 7.2.
 
Cruzze Cruzze skrev:
Är filtret alltså tre år gammalt? Kanske läge att byta ut det...
Vet inte vad du menar med filtret 3 år gammalt? Det är ett avsyrningsfilter där man häller i kalk och backspolar. Så om du menar att filtret är kalket så är inte det 3 år gammalt. Men det är 3 år sedan vi installerade själva avsyrningen.
 
T Torpet123 skrev:
Vet inte vad du menar med filtret 3 år gammalt? Det är ett avsyrningsfilter där man häller i kalk och backspolar. Så om du menar att filtret är kalket så är inte det 3 år gammalt. Men det är 3 år sedan vi installerade själva avsyrningen.
OK, då är jag med👍
 
Vad händer om du tar det mjölkiga vattnet och kör i sodastream (dvs kolsyra upp vattnet) - blir det klart då?

har du inte möjlighet att kolsyra så kan du prova att blanda ut med kolsyrad bordsvatten då det är CO2-tillskottet som är intressant och se om något förändras
 
X xxargs skrev:
Vad händer om du tar det mjölkiga vattnet och kör i sodastream (dvs kolsyra upp vattnet) - blir det klart då?

har du inte möjlighet att kolsyra så kan du prova att blanda ut med kolsyrad bordsvatten då det är CO2-tillskottet som är intressant och se om något förändras
Har inte någon sodastream men ska snart på affären så köper kolsyrat. Hur mycket vill man blanda? 50/50?
 
Tja - häll i en skvätt i taget med mild omrörning efter var gång och se om grumlet verka tona bort (se uppifrån och ned till botten i en hög glas och på svart underlag eller ha något svart och vitt i botten på glaset) - gör man så kommer inte påfyllnaden av ny vätska påverka grumigheten särskilt mycket fast nivån höjs då man ser igenom samma mängd grummel hela tiden


köp en påse citronsyra också om du inte redan har, och se om det händer någon när du har löst en knivsudd av det - eller två... samma sak här gör det lite pö om pö.

---

Jag har ju en hel kit från JBL-PRO (akvarietester) där man också kan mäta hårdhet (GH) och alkalitet (KH) - det första (GH) mäter mineralmängden i avseende kalcium och magnesium (det som gör vattnet hårt) och sistnämnda mäter vattnets alkalitet (mängden tillgängliga HCO3⁻- joner) båda ger enhet i grader (1 droppe/grad till färgomslag) men kan räknas om till ekvivalent mängd Ca/Mg - dock kan man inte skilja dessa åt utan ser bara totalvärdet. i kitet fins också järn-test för att se hur mycket järn vattnet innehåller och pH-tester (en smalområdes för pH 6 - 7.6 och en bred för pH 3 - 10) har dock anpassat sortimentet efter det jag mäter vilket också innebär mätning av fosfor och nitrit/nitrat.

på önskelistan finns en riktig glaskropps-pH-mätare men drar mig för det då det är dels ganska dyrt och kräver ofta återkommande underhåll/kontroll för att bibehålla funktionen (glaskroppen måste alltid hållas våt i förvaringsvätska - torkar den in pga. någon packning inte tätar som tänkt under ett halvår så är det bara att kasta).
 
X xxargs skrev:
Tja - häll i en skvätt i taget med mild omrörning efter var gång och se om grumlet verka tona bort (se uppifrån och ned till botten i en hög glas och på svart underlag eller ha något svart och vitt i botten på glaset) - gör man så kommer inte påfyllnaden av ny vätska påverka grumigheten särskilt mycket fast nivån höjs då man ser igenom samma mängd grummel hela tiden


köp en påse citronsyra också om du inte redan har, och se om det händer någon när du har löst en knivsudd av det - eller två... samma sak här gör det lite pö om pö.

---

Jag har ju en hel kit från JBL-PRO (akvarietester) där man också kan mäta hårdhet (GH) och alkalitet (KH) - det första (GH) mäter mineralmängden i avseende kalcium och magnesium (det som gör vattnet hårt) och sistnämnda mäter vattnets alkalitet (mängden tillgängliga HCO3⁻- joner) båda ger enhet i grader (1 droppe/grad till färgomslag) men kan räknas om till ekvivalent mängd Ca/Mg - dock kan man inte skilja dessa åt utan ser bara totalvärdet. i kitet fins också järn-test för att se hur mycket järn vattnet innehåller och pH-tester (en smalområdes för pH 6 - 7.6 och en bred för pH 3 - 10) har dock anpassat sortimentet efter det jag mäter vilket också innebär mätning av fosfor och nitrit/nitrat.

på önskelistan finns en riktig glaskropps-pH-mätare men drar mig för det då det är dels ganska dyrt och kräver ofta återkommande underhåll/kontroll för att bibehålla funktionen (glaskroppen måste alltid hållas våt i förvaringsvätska - torkar den in pga. någon packning inte tätar som tänkt under ett halvår så är det bara att kasta).
Svårt att se om det blir mindre grumligt. Det är som "spökvatten" syns mest mot vissa ljus. Eventuellt att det klarnar, om det beror på utspädning eller kolsyra vet jag inte.
Men mot svart underlag såg man pyttesmå vita "korn" falla nedåt mot botten.

Det låter intressant! Varför äger du allt detta, av intresse eller av annan anledning? 😊
 
Om du tittar rakt uppifrån och ned i en högt glas med hyfsat raka kanter så kommer utspädning med ny klar vatten inte påverka grumligheten speciellt mycket - så försvinner det eller minskar det med kolsyrat vattentillsats så tyder det på att grumset består av kalciumkarbonat då en del av det löses upp av kolsyran som tillsätts. - nu kanske kolsyrad bordsvatten inte är det bästa att kolla med då det är tillsatt mineraler för att vattnet inte skall smaka syrligt när det kolsyras - och dessvärre troligen med samma ämnen (kalk) som ditt vatten redan har i sig....

Det hade varit bättre att kolla med batterivatten som har kolsyrats i kolsyremaskin när jag tänker efter...

Är vattnet helt kalkmättat (av kalciumkarbonat) och det sedan värms ett antal grader så blir det överkritiskt mättat och man kan man få den effekten att kalciumkarbonat fälls ut i mycket fin form och det gör vattnet disigt - pooler kan ha det bekymret om man inte har koll på sin pH, alkalitet och mängden kalcium och det resulterar i disig vatten.

---

dom vita partiklarna - var det som kom efter bordsvattentillsatsen eller fans redan från början ??
försvinner dom om du skvättar i lite vatten med upplöst citronsyra (och ev bubblar)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.