Jag har 8 st traditionella lysrörsarmaturer i garaget, de drar ca 600 W tillsammans.

Om jag börjar byta ut lysrören till LED-lysrör, en armaturer åt gången, antingen med retrofit LED-lysrör eller helt nya armaturer för LED. Fungerar det att mixa armaturer eller måste jag byta alla samtidigt då?

Följd fråga. Jag har sett i olika trådar att dosreläer kan ha svårt med lysrör pga hög startström, är det samma problem med LED-lysrör? När allt är bytt hade det varit smidigt att kunna fjärrstyra med en infälld dosa, Shelly eller liknande.
 
Blir ju lite olika slags ljussken men annars ska det gå bra att blanda. Har man många lysrör som i ditt fall ska man styra dem via kontaktor eller dela upp armaturerna på flera olika strömbrytare. En Shelly -puck som styr en kontaktor går ju bra.
 
  • Gilla
M_H
  • Laddar…
Varför hålla på med Shelly, när det är enkelt och billigare med vanlig strömbrytare, troligtvis tänds alla på en gång med en knapp, så fortsätt med det. För att göra en lång historia kort, går du in för att hämta något och det är mörkt, så måste du tända allt. Finns säkert en dosa någonstans vid dörren. Sätt upp en vanlig glasglob med strömbrytare, jag kallar det hämtalyse och enkelt.
 
  • Gilla
Thomas_Blekinge och 1 till
  • Laddar…
Samma fundering, vad är behovet av att fjärrstyra?
Har bytt armaturer i snickarrum och garage från lysrör till LED-armaturer och jag tänder när jag använder utrymmet och släcker sedan med vanlig brytare.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Skulle jag vara den enda som gick in i garaget hade det inte varit ett problem, jag släcker alltid när jag går. Fjärrstyrningen är helt enkelt för att resten av familjen, speciellt barnen, går in i garaget och oftast lämnar belysningen på. Speciellt på sommaren när det blir mörkt först framåt kvällen ute är det svårt att upptäcka om det lyser.

Vet inte hur många gånger jag har fått vända om när jag är påväg till sängs för att jag ser från fönstret att garaget står och lyser. Då har det stått på i kanske 6-8h och när elen var som dyrast i vintrast räckte det att det stått på i en timma för att det skulle kosta en krona.

Kan också nämna att det redan finns en andra strömbrytare som tänder två mindre lampor vid garageportarna, det blir tillräckligt ljus för ett kortare besök. Men vad hjälper det när barnen vill ha att hela garaget ska lysa bara för att hämta cykelhjälmen som ligger 1 meter innanför dörren.
 
Redigerat:
Rörelsevakt låter som en lösning på ditt problem.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
snaggletooth snaggletooth skrev:
Rörelsevakt låter som en lösning på ditt problem.
Enkla lösningar på enkla problem, men jag vill göra det svårt. 😆

Resten av huset, även belysningen vid garageportarna är styrda av KNX. Lysrörsbelysningen i garaget är det enda som jag inte kan läsa av och kontrollera vilket är en nagel i ögat på mig, så jag skulle gärna kunna fjärrstyra lysrören även om det inte görs över KNX.

Brukar en kontaktor sitta i centralen eller i en dosa? I garagets central ser jag ingen och det är bara en strömbrytare som styr alla 2x8 lysrör. Förstår jag det rätt som att det borde sitta en kontaktor någonstans, att det borde vara för många lysrör för en ensam strömbrytare annars?
 
Behöver inte sitta någon kontaktor med manuell strömställare för de klarar ganska mycket last.
Men jag hade använt en kontaktor i detta fall.
Och ska du styra med smartrelä, rörelsevakt m.m. ska du definitivt ha en kontaktor.
 
  • Gilla
M_H
  • Laddar…
Och det är skillnad på startströmmen beroende på om det sitter gamla drosslar eller elektroniska drivdon i armaturerna.
 
Okej, tack för alla svar. Om jag summerar, stämmer det nedan eller har jag förstått något fel?

  • Lättast är att bara komma ihåg att släcka lamporna. Enklast och billigast men med låg skrytfaktor.
  • Det sitter troligtvis inte någon kontaktor, med rörelsevakt eller smartrelä ska en kontaktor användas.
  • Det går att mixa armaturer med LED-lysrör (både med och utan drossel) och traditionella lysrör, men det kan bli olika ljussken.
  • Med retrofit LED-lysrör kommer drosseln sitta kvar och fortfarande ge hög startström.
  • Med LED-lysrör konverteringssats eller helt nya LED-armaturer försvinner drosslarna vilket kommer sänka startströmmen.
  • Helt utan drosslar skulle en reläpuck troligtvis klara av startströmmen.
 
Drosseln i sig ger inte hög startström och sätter du i LED-lysrör får du inte en hög startström.
Drosseln "bromsar" strömmen det är när glimtändaren "kopplar förbi" drosseln som under en kort tid startströmmen blir hög
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Om armaturen är faskompenserad (äldre armatur) är startströmmen hög p.g.a. kondensatorn, men den (och drosseln) kan ju med fördel tas bort vid retrofit.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Och drosseln tar man bort för att spara lite energi, den blir ju varm (=energiförlust) även med ledrör
 
Om du väljer att ersätta vissa armaturer med nya LED-armaturer som du skriver (typ Biltema/Jula 44W som för övrigt är alldeles utmärkt bra) så bör du börja med att byta den sista armaturen i slingorna. Dessa armaturer är nämligen dubbelisolerade och har inga plintar för att få med sig jordanslutning. Så om du byter en armatur i början/mitten så blir du utan jord i de efterföljande gamla armaturerna.
 
Just därför avråder jag bestämt ifrån dessa billiga armaturer som Jula och Biltema säljer. De går inte att installera på ett normalt sätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.