R
Planerar för att renovera ett bef. fritidshus genom att bl.a. fixa vatten o avlopp.
Kommunen har antytt att det nog inte kan bli aktuellt med bädd el. likn. lösning.
Har förstått att vi då pratar om minireningsverk eller att koppla på sig på kommunalt system. Något som blir ganska dyrt då jag själv förväntas dra ledningar till deras överlämningspunkt några hundra meter bort.

Behöver därför lite hjälp med erfarenheter av minireningsverk.
Fungerar ett sådan sämre för ett fritidshus, där det stora delar av tiden står tomt medan det under andra tider används minst som ett bostadshus?
Krånglar de mycket och kräver de visst underhåll av ägaren? Då inte så kul att bo 4 Tim bort... Vet att man kan köpa till serviceavtal men tror inte att dessa täcker in fel i anläggningen som kan uppstå.
Bör man t o m ha någon typ av fjärrövervakning?

Vad blir kostnaderna för ett år? (Serviceavtal, ström, slamtömning m.m.)
Vet att priserna varierar beroende på kommun men någon kanske kan ge en ungefärlig bild.

Tack för hjälpen.
 
Hej! Jag har precis samma funderingar. Står i valet mellan en infiltrationsanläggning (som kräver förhöjning pga dåligt dränerande mark) och ett minireningsverk. Fungerar det i en fritidsbostad? Hur stora är driftskostnaderba? Finns ju massor av olika fabrikat... Är det någon som har erfarenheter?
 
  • Gilla
Byggsnyggen
  • Laddar…
Sitter i samma sits, det som flertalet tittar på hos oss är ecobox, men vet för lite om detta system för att kunna rekommendera det. Letar dock med ljus och lykta efter all info som inte står på tillverkarens egna sida. Skulle vilja få en bra beskrivning av någon som använt systemet under 5år. Även vilka kostnader som uppstått under dessa 5år.
 
Det varierar nog en del hur bra de klarar intermittent belastning. Kolla det med leverantören.
 
Går inte att lite på tillverkarna, det är alltid under perfekta förhållanden som mätningar utförs. Sen om jag trummar vidare på Ecobox är själva intrimmade förenat med kostnader och i värsta fall även driftstörningar på användare. Som tidigare skrivet är vårt område hem till kanske 10st Ecobox, vet bara om 1 hushåll som nyligen installerat, det är fortfarande inte okay utsläpp från det efter 6månader intrimning.
Har fortfarande inte sett något bra test med flera tillverkare sida vid sida. Tror att flertalet minireningsverk inte fungerar likt tillverkarna hävdar. Varför skulle kommunen vara så emot dessa lösningar, i vår kommun är reningsverket fullbelagt/belastat och det är nog inte den enda i landet som gärna ser en större lokal lösning. Är minireningsverken ”det ny tre-kammarbrunnslösningen” som kommer vara okay i 10år för att sen dömmas ut?
Sen känns det som att knyta upp sig på flera avtal där slammet ska tömmas, sen filter ska bytas är inte en lösning som är varken hållbar eller sund.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.