Hej,

Har två trappbrytare i hallen, en i var ände, som släcker/tänder tre taklampor. Nu håller jag på att renovera lite och tänkte passa på att sätta upp två vägglampor som jag också vill kunna tända/släcka med trappbrytare på samma sätt som taklamporna. Med andra ord tänkte jag byta ut trappbrytarna mot dubbla trappbrytare där den ena knappen tänder taklamporna och den andra tänder vägglamporna. I dagsläget är det kopplat med dubbla mellantrådar, fas in på ena brytaren och tändtråd från den andra. Det är knökfullt i den stackars slangen som går mellan lamputtagen (7 st i en slang!) så av förklarliga skäl vill jag försöka minimera antalet nya trådar som måste till, även om jag sätter upp en ny slang bredvid den nuvarande. Jag är ingen elektriker och har inte riktigt koll på vilka vedertagna kopplingar som finns, men jag har ritat upp en som jag tycker borde fungera, se bifogad bild. Kan någon elektriker eller duktig hobbypulare tala om för mig om jag kan reducera antalet trådar ytterligare, eller om det finns andra smarta lösningar för den här typen av problem?

En annan mindre relevant fråga, hur förhåller sig elektrikerna här på forumet till att inte skarva mellantrådarna i lamputtagen vid trappkoppling (förutsatt såklart att man har valt att dra mellantråd, tändtråd och diverse annat i en och samma slang...)? Det hade för min del blivit mindre fullt i dosorna i taket om jag bara kunde dra mellantrådarna raka vägen från brytare till brytare. Till skillnad från fas/nolla/jord så känns ju inte behovet av att kunna förgrena mellantråd allt för överhängande...
 
  • kaminhall_dubbeltrapp_optimerad.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Lösningen på alla trapp-, dubbeltrapp- och kors-problem stavas: Tryckknappsdimmer/dosdimmer.

Har man armaturer som ej går att dimmra så finns det impulsreläer i samma format med samma funktion (förutom dimringen då)
 
Skulle du vilja utveckla det där en smula? Fattar inte hur en dimmer skulle lösa det här problemet.....:S
 
Jo, en dosdimmer är en lös dimmerenhet som kopplas ihop med en vanlig strömbrytare där knappen fjäderbelastats. Enheten får plats bakom brytaren i apparatsdosan allternativt i någon kopplingsdosa/takdosa. Enheten kan styras av flera fjäderbelastade brytare, dvs att har man tex en lampa man vill styra från 4 håll så drar man tändtrådarna från dessa brytare till lampan via samma dosdimmer. Sen som Rrrr skrev, vill man inte eller kan inte ha dimmring så använder man ett relä som bara tänder/släcker istället.
Fick du mer klarhet i det hela?
 
Jadu Glufsglufs, lite klarare, men långtifrån klart :blushing:. Någon dimmerfunktion vill jag nog inte ha , men om jag förstår dig rätt kan man använda någon sorts mackapär mellan strömbrytarna som man sedan kopplar till de lampor man vill tända? Kolla bifogat kopplingsschema och se om jag fattat det rätt. Behöver dosdimmern/reläet eller vad det nu heter nolla in också? Var placerar jag reläerna? Får de verkligen plats bakom strömbrytarna? Hmmm.. känner att jag nog inte riktigt fattar vad du menar i alla fall :rolleyes:
 
  • spishallen_dimmerkoppling_try_1.png
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ja, om du menar att rutan med D är dimmer/relä så är du rätt ute. Jo, nolla kan nog också behövas. Exakt var du placerar den spelar mindre roll, huvudsaken är att den ger ut tändtråden till samtliga armaturer, dvs att du behöver inga mellantrådar mellan brytarna utan utan bara en tändtråd ut till belysning via dimmer/relä. Det finns alltså modeller som är "runda" och ett par cm tjocka så ja, de får plats bakom brytarna (om dosan inte används som kopplingsdosa också) men annars i vanlig kopplingsdosa eller takdosa alt bakom någon av armaturerna.
Någonstans mellan dessa brytare borde du ju ha en kopplingsdosa iaf så det borde ju kunna lösa sig.

Om du sätter en dimmer bakom/efter en återfjädrande brytare så kan du ju välja själv om du vill dimmra eller bara tända/släcka. Ett snabbt tryck tänder/släcker och håller man in knappen längre så dimmrar det.
 
Det är också sant men som yrkesskadad så förutsatte jag det.....mmm
 
Ok, låt säga att jag placerar ett relä bakom var strömbrytare, dvs en i varje ände av hallen, för takarmaturerna är redan fulla med kopplingar. Då behöver jag dra ner nolla, fas, 2 mellantrådar (från andra brytaren till reläet och vice versa) samt tändtråd. Det blir fem sladdar. Sen måste jag gå via takarmaturerna för att komma från brytare till brytare, så där måste jag ha fas, nolla, de två mellantrådarna, jord, tändtrådarna dels till takarmaturerna och dels till väggarmaturerna (går också den vägen). Det blir 7 sladdar "längs huvudvägen". Blir inte det ungefär samma antal trådar som i mitt första inlägg med dubbeltrappkopplingen? Och därtill måste jag införskaffa reläer och nya brytare.

Med de förutsättningar som råder, dvs att jag inte kan placera mer prylar i takdosorna, och att det bara finns "en väg" för elen från ena sidan hallen till den andra, tjänar jag verkligen något på att använda reläer jämfört med min ursprungliga koppling? Och angående den ursprungliga kopplingen, går det bra att koppla så? Fick aldrig någon klarhet i det. Tack för alla svar!
 
Nä...alltså....du använder ju då en kopplingsdosa (om du har någon som förbinder brytarna och armaturerna) för där har du redan fas, nolla och tändtråd från brytarna. Får inte relä/dosdimmer plats för båda brytarna så petar du in för ena belysningan bakom en av brytarna....är du med?

Jag gjorde en enkel principskiss där man placerar relä/dimmer till två separata belysningar i varsin apparatdosa. Om nu nolla också behövs till den så blir det en tråd till. Har du ingen kopplingsdosa på vägen så får du ju "förlänga" trådarna och koppla ihop på annat ställe så klart. Det är ju lite svårt att försöka förklara när man inte vet hur det ser ut med dosor, rörvägar osv.

Den röda pricken är då relät/dimmern.
 
Markus P skrev:
Och angående den ursprungliga kopplingen, går det bra att koppla så? Fick aldrig någon klarhet i det.
Ja, din ursprungliga ritning fungerar!

/Hasse
 
Annars kan du göra som du föreslagit i bilden i ditt första inlägg.

Om du inte behöver dimmers och har plats för trådarna så blir det mindre strulmöjligheter i framtiden. Även om dosdimmers och impulsreläer antagligen håller länge så lär bara trådar i rören och några kopplingspunkter hålla ännu längre, d.v.s. det är bara brytarna som kan ge sig ifall du kopplar som du tänkt.

Det är helt okej och nog till och med rekomenderat att låta de trådar som inte behöver skarvas bara passera förbi genom dosor. Varje ställe du slipper en skarv är en minskning av antalet teoretiskt tänkbara felställen, ungefär.
 
Först och främst, tack för alla svaren!

Jag är lockad att koppla dimmers, främst för att det verkar vara en snygg lösning och en cool funktion att kunna dimma med en knapp (och att tekniknörden i mig säger att det är häftigare att göra så). Men! Med tanke på att dosdimmrar inte är direkt gratis och jag måste dra i stort sett lika mycket kabel (pga korkade rördragningar), och främst av allt, att jag inte behöver dimmfunktion på varken vägglamporna eller taklamporna så kopplar jag nog enligt min första bild, nu när jag även fått verifierat att det går bra att koppla så.

Har dock några sista frågor, utifall jag någon gång i framtiden skulle vilja använda dosdimmers.

1. Som jag förstått så används en dosdimmer tillsammans med en typ av fjädrande brytare som bara skickar en "puls" snarare än att växla mellan till/från. Korrekt? Vad är det rätta namnet på en sån brytare?

2. Om jag inte vill ha dimfunktion, går det då att använda traditionella brytare, eller måste jag ändå ha "pulsbrytare"? Är det i så fall en annan pryl än en dosdimmer man använder? Vad heter den prylen?

Tack, sista frågorna, jag lovar ;)
 
Brytaren man använder tillsammans med tryckknappsdimmer eller relä är en vanlig ELKO eller Eljo-brytare som kompletteras med en fjäder för att få återfjädrande funktion. Brytarens uppgift blir då bara att ge en impuls till dimmern/reläet som denna tolkar och handlar efter. Eltakos dosdimmer uppför sig t.ex. såhär vid olika impulser:


* 1 tryck i släckt läge: lampan tänds upp till senast inställda nivå
* 1 tryck i tänt läge: lampan släcks och inställd ljusnivå sparas
* Håll inne knappen i tänt läge: lampan dimmas upp/ner
* 2 tryck i tänt läge: insomningsfunktion aktiveras. lampan dimmas ned i enlighet med inställd tid och släcks sedan
* Håll inne knappen när belysningen är släckt: belysning tänds på miniminivå, oavsett tidigare inställning (bra när man ska in nånstans där någon sover t.ex.)

Sen finns det enklare dimmers som bara har kommihåg-funktion

Och så reläer som bara har tänd/släck-funktion

Eltako har en modell av dosdimmern som inte kräver någon nolla.
http://www.eltako.com/fileadmin/downloads/sv/databladen/B_Datablad_EUD61NPS.pdf
 
Redigerat:
Rikard Ågren skrev:
Och så reläer som bara har tänd/släck-funktion
Och dessa finns i utförande för både vanliga strömbrytare och återfjädrande strömbrytare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.