Hej.

Vi har hittat ett hus som vi är väldigt nöjda med förutom att besiktningsmannen från anticimex hittade "mikrobiell påväxt" på vinden. Har läst på lite om detta men vissa säger att det inte är något att bry sig om medans andra tycker det är vansinne.

Vi blev lite smått oroliga och krävde en nogrannare undersökning av vad som måste göras och vi fick följande svar:

1. Ytligt mögel på virke som går att skrapa av (inte farligt, inte dyrt)
2. Täta inifrån huset så att inte fukt kommer upp
3. Möglet dör ut.. inget att oroa sig för.
4. Han sa också att saneringar och utbyte av bräder inte behövs, utan endast tätning från övervåning samt bättre ventliation med en fläkt som vi får med om vi köper huset.

Är detta något vi ska bråka om med säljarna? Har försökt att få ner priset med motivering att vi inte vill bli sjuka och att detta är något som måste åtgärdas men då vi redan har prutat 35000 från utgångspris för att få en snabb deal kommer de inte sänka priset och istället lägga ut till försäljning igen.

Sist men inte minst, är detta någon fara för oss och barnen?

Ändring: Han sa först att det var en blånad men sa nu efter andra kontrollen att det var svart. dock ytligt som torkat ut nu när det är varmt och vår.

Tacksam för snabbt svar =)
 
Redigerat:
Vi hade samma problem på ett av våra objekt när vi var i köpa hus-svängen. Vi har nära att köpa det huset men sa nej pga andra orsaker. Besiktningsmannen rekommenderade ett medel (minns inte vad det hette) som tog kål på möglet samt att ventilationen förbättrades på vinden. Två ganska enkla åtgärder som inte behöver vara särskild dyra.

Hälsorisker låter jag någon annan svara på, men som jag förstod det så var det inget svårt problem att få bukt med.
 
Boracol heter ett av produkterna jag har hört man kan ta bort mögelpåväxt med.

Vi hade en liknande situation med våran vind när vi besiktigade den. Vit påväxt på råsponten, besiktningsmannen sa att det troligen beror på att temperatur skillnader varit stora ( utomhus vs vind ). Man kunde se att det låg lager på lager, dvs påväxt från varje vinter.

Hans rekomendation var att lägga boracol och hålla lite koll, men tyckte inte det var något märkvärdigt.
 
Nej man tar inte bort mögelpåväxt på råspontmed Boracol, man använder Mögelrfri, en annan produkt från samma företag:

http://www.jape.se/index.asp?dest=2&typ=1&katid=18&tekstid=22

Ring gärna och diskutera med Jape - väldigt lärorikt.

Ventilation på vind har diskuterats tusen gånger på forumet - att öka ventilationen är ingen patentlösning. Det är en gammal sanning som är fel. ¨

Till trådskaparen: Du har lyckats (?) pruta 35k på huset. Det täcker mer än väl till en reglerad ventilation (typ Ventotech eller Trygghetsvakten) och en behandling med mögelfri. Därefter är dina problem borta.

Huset dras med de klassiska problemen hos en kallvind och ovanstående är ett billigt sätt att nödlösa problemen för gott.
 
  • Gilla
D_a_g_g
  • Laddar…
Nej man tar inte bort mögelpåväxt på råspontmed Boracol, man använder Mögelrfri, en annan produkt från samma företag:

Tack för infon =)
 
nikasp
Är den här kallviden ett fall för mögelfri? Kommer att åka ut och titta. Andra idéer så man inte ska behöva oroa sig för kommande skada. Vad jag förstått och som MathiasS skriver så är mer ventilation inte alltid lösningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.